perjantai 14.8.2020 Onerva, Kanerva

Väestön vähenemisen vauhti hätkähdyttää

Vuosi 2024 on Joroisissa jo nyt. Näin ainakin Tilastokeskuksen vuonna 2015 laatiman väestöennusteen mukaan. Joroisissa ennustettiin vuonna 2024 olevan 4787 ihmistä. Helmikuun lopussa väkiluku oli 4790.

– Yksittäisen kunnan vinkkelistä katsottuna ihmisille on oltava tarjolla työpaikkoja, palveluja ja hyviä asumismahdollisuuksia, kunnanjohtaja Joonas Hänninen miettii ja jatkaa, että Keski-Savon sisäisellä pendelöinnillä ei useampaa maakuntaa koskevaa väestöongelmaa ratkaista.
Työperäinen maahanmuutto voisi tuoda helpotusta tilanteeseen.
– Meillä Joroisissa sitä onkin jo jonkun verran erityisesti alkutuotannossa ja asia on koettu positiivisena. Tämän lisäksi tarvitsisimme alueelle investointeja. Pitää olla syitä yrittää ja tehdä työtä juuri täällä. Kuopioon suunnitellun sellutehdashankkeen kaltaisten isojen investointien lisäksi pienet yritykset työllistävät kokonaisuutena paljon.
Hänninen kääntää katseen myös valtion suuntaan.
– Miksi valtion koko maata palvelevia virastoja ei sijoiteta paikkariippumattomasti ja hajautetusti? Nämä ovat tärkeitä poliittisia linjauksia.

Kunnanjohtajaa huolestuttaa tilanteessa erityisesti kuntarahoituksen riittäminen. Huoltosuhteen heikkeneminen kasvattaa kuntien paineita.
– Elämme yhteiskunnassa, jossa kaikista ihmisistä pidetään huolta. Ja tässä kunnilla on erityisen ratkaiseva rooli. Millä nämä palvelut turvataan jatkossa ilman että veroja nostetaan kohtuuttomasti?

Kommentit

  • Vallenius Keijo

    Veroja ei tarvitse nostaa kun turhat investoinnit jätetään tekemättä tai investointeja jaksotetaan tulojen mukaan. Nyt täällä on tehty päin vastoin esim. kunnallistekniikkaan investoitu metsiin kaavoitetuille tonteille tekemättä kunnollista kartoitusta ko. tonttien kysynnästä. Joroisten valtionosuudet tippuvat vuosi vuodelta koska ovat henkilöluku perusteisia. Ei pitäisi olla päättäjille yllätys niin kuin aina ihmetellään. Siis investoudaan vain ehdottoman tarpeelliseen järjellä jaksottaen. T. Vallenius K veronsa maksava.

Jätä kommentti

*