perjantai 3.7.2020 Arvo

Torstilassa vaalitaan perinteitä – ja luodaan uutta

Torstilan kartanon vastaremontoidussa keittiössä on tuoreen kahvin lisäksi aavistus maalin tuoksua. Leivinuunin kylki hohtaa lämpöä ja kevät tulvii ikkunoista valona, jota riittää läpi talon. Keittiön pöydän äärellä aamupäiväkahvilla istuvat talon uusi isäntäpari Arnevi Rautanen ja Juha Utriainen sekä perheen Maria-tytär. Sattumoisin on myös kartanon vanhan isännän, edesmenneen Lauri Jalkasen 100-vuotissyntymäpäivä.

Vanha isäntä jaksoi olla kiinnostunut Torstilan tulevaisuudesta viimeisiin elinvuosiinsa saakka. Kun talon uusi isäntäpari kävi hänen luonaan vierailulla, joka kerta esiin kaiveltiin Torstilan pohjapiirros ja sitä sitten yhdessä katseltiin ja mietittiin, mitä kartanossa voitaisiin tehdä. Yksi tärkeimmistä kulmakivistä oli ajatus siitä, että ikkunoiden pitää sijoittua riviin niin, että niistä näkee läpi talon.
Metsiä käytiin katsastamassa niin kauan kuin vanhan isännän kunto salli. Ensin jalan ja myöhemmin metsäteitä pitkin autolla. Siellä ihasteltiin muun muassa vanhoja, mahtavia ikihonkia, Laurin silmäteriä.
– Niitä isoisän ajatuksia komeista hongista haluan jatkossakin vaalia, Arnevi sanoo.

Jätä kommentti

*