perjantai 14.8.2020 Onerva, Kanerva

Reellä joulukirkkoon ja lumipenkkaan

73-vuotias Teemu Kuusela oli hevosmies jo lapsena. Yksi monista kotitilalla Kerisalonsaaressa Kuuselan lapsuudessa asuneesta hevosesta oli Äijä-niminen ori.
– Mummoni oli eräänä jouluna ajamassa reellä eikä tietä ollut aurattu. Äijä pelkäsi kuollakseen vastaan tullutta meijeriautoa ja syöksyi metsään. Reki meni nurin, aisa katkesi ja mummo kaatui lumihankeen. Mummo huusi meijeriauton pojille: ”Ette mene mihinkään ennen kuin reessä on uusi aisa”, Kuusela naurahtaa.
Myöhemmin Kuuselan isä vaihtoi Äijän markkinoilla Tyttö-nimiseen tammaan.
– Muistan kuinka menimme sillä joulukirkkoon. Vuosi oli 1950 tai 1951, koska en ollut vielä koulussa. Torin laidalla oli puomi, johon hevoset laitettiin kiinni. Muutkin olivat tulleet hevosella kirkkoon. Silloin ei ollut montaa autoa vielä.
Matkaa kotoa keskustaan on noin 15 kilometriä. Kirkosta kotiin palatessa kyyti oli hurjaa ja muista piti matkalla päästä ohi.

Lapsuudesta mieleen on myös jäänyt isän kanssa hevosella tehty postinhakureissu kirkonkylälle.
– Oli kyläläisiltä rahaa ja kaikenlaisia lippuloita, mitä piti kirkolta tuoda. Sillä reissulla kartanon kaksi susikoiraa lähti meidän peräämme, varmaan kaksi kilometriä ne juoksivat. Ei uskaltanut reestä poistua.
Eräänä jouluna serkku perheineen oli Kuuseloilla Kerisalonsaaressa joulua viettämässä. Lapset juoksivat taloa ympäri, kun serkku löi oven kiinni ja Teemu juoksi ovea päin.
– Huuli aukesi ja lähdimme kirkonkylälle lääkäriin. Kunnanlääkäri oli joulusaunassa ja tuli sieltä aamutakissaan laittamaan tikit, ilman puudutusta. Puudutuspiikki olisi kuulemma sattunut yhtä paljon. Kyllä minä huusin.
Nuorena Kuusela haaveili urasta ratsupoliisina. Työuransa hän teki metsätraktoriurakoitsijana ja taksinkuljettajana ja hevoset jäivät pois elämästä. Vuonna 1990 hevosinnostus palasi ja Kuusela hankki tamman yhdessä muiden joroislaisten taksiautoilijoiden kanssa.
– E. V. Reciera oli Ponssen Einari Vidgrénin kasvattama tamma. Einarihan kävi supistetun kansakoulun kuten minäkin.
E.V. Recieran varsa White Gate on valtakunnan raveissa menestynyt ruuna.
– Se oli Joroisten ensimmäinen haamumaileri, vaimo Toini Kuusela lisää.

Kommentit

  • Naapurin Maikki

    Jopa oli kiva lukea naapurin pojan tarinaa hevosista ja joulukirkko- ja muista reissuista.
    Hyvää Joulua ja onnellista uutta vuotta 2010!

Jätä kommentti

*