Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi antaa neljä neuvoa katalysaattorivarkauden varalle – Tee näin, jos sinulla on "riskiauto"

Itä-Suomessa on tehty viimeisen vuoden aikana kaikkiaan 221 rikosilmoitusta katalysaattorivarkauksista. Kuluneen viikon aikana katalysaattoreita on anastettu Juvalla, Kontiolahdella, Joensuussa ja Kuopiossa.

Poliisin mukaan katalysaattoreita anastetaan niiden sisältämien jalometallien vuoksi. Yhdestä katalysaattorista voi saada romuttamolla jopa 700 euroa. Suosituimmat varkauksien kohteena olevat automerkit ovat Honda, Toyota, Volvo ja Opel.

Anastettuja katalysaattoreita myydään ympäri Suomea korjaamoihin ja romuliikkeisiin sekä viemällä niitä ulkomaille myyntiin. Katalysaattorivarkauksia tekevät suomalaiset ja ulkomaalaiset rikolliset. Ammattilainen irrottaa akkupistosahalla käyttäen pysäköidyn auton pakoputkistossa olevan katalysaattorin muutamassa minuutissa.

Katalysaattorivarkauksia tapahtuu yleensä yöaikaan, ja kohteena on pysäköintipaikalle tai kadun varteen jätettyyn autoon. Yleensä rikospaikan valaistus on huono, tai auto pysäköity paikalle, jonne on näkemäesteitä.

Miten sitten suojautua katalysaattorivarkauksilta?

– Katalysaattoria voi suojata rikollisilta monella tavalla. Toiset tavat ovat helpompia kuin toiset, ja jotkin tavat maksavat enemmän kuin toiset, Itä-Suomen poliisi kertoo.

– Jos autosi kuuluu riskiryhmään, jotakin on syytä tehdä. Omalla toiminnallasi voit yrittää estää autoa joutumasta rikoksen kohteeksi.

Poliisi neuvoo asentamaan suojapellin katalysaattorin eteen. Suojapellin voi hitsata kiinni tai asentaa paikalleen pulteilla. Pelti on helppo asentaa korjaamolla ja kotioloissa, jos kädentaitoja ja välineitä löytyy.

Toisena neuvona poliisilla rekisterinumeron kaivertaminen katalysaattoriin.

– Tunnisteen kaivertaminen katalysaattoriin on yksi monista tavoista saada rikollinen harkitsemaan vielä kertaalleen valintaansa. Kun rikollinen huomaa rekisterinumeron katalysaattorissa, voi olla, että hän jättää koskematta katalysaattoriin.

Kaksi muuta poliisin neuvoa ovat, maalaa katalysaattori ja pysäköi autosi näkyvälle paikalle.

– Rikollista toimintaa voi ehkäistä maalaamalla katalysaattori lämmönkestävällä huomiota herättävällä värillä. Esimerkiksi punainen tai oranssi väri saattaa säikäyttää rikollisen pois, koska he huomaavat, että katalysaattori on merkitty jollakin tavalla.

– Jos et pysty pitämään autoasi lukitussa paikassa, yksinkertaisin keino suojata autosi katalysaattorivarkailta on pysäköidä se valaistulle paikalle tai paikalle, jonne on koko ajan hyvä näkyväisyys monesta eri suunnasta

Jos huomaat epäilyttävää toimintaa oman tai jonkun toisen auton kimpussa, soita viipymättä hätäkeskukseen numeroon 112.

– Jos pystyt ottamaan videon tai valokuvia rikollisesta toiminnasta, esimerkiksi tekijästä ja hänen käyttämästään ajoneuvosta, tai tekemään havaintoja tekijän poistumissuunnasta, ne monesti helpottavat merkittävästi tekijän kiinnisaantia ja siten rikosvastuun kohdentumista, poliisi ohjeistaa.