Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Poliisi varoittaa edelleen pankkitunnuksia urkkivista huijareista

Viimeisin Itä-Suomen poliisin tietoon tullut valepoliisitapaus on viime lauantailta, jolloin poliisina puhelimessa esiintyneet huijarit onnistuivat saamaan iäkkäältä yläsavolaiselta naiselta pankkitunnukset itselleen.

– Tässä tapauksessa naiselle oli tullut ensin puhelu tuntemattomasta numerosta ja soittaja oli ollut nainen. Soittaja oli kertonut olevansa Helsingin rikospoliisista ja kertonut uhrin pankkitietoja löytyneen rikostutkinnan yhteydessä, kertoo Itä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Tiina Borg poliisin tiedotteessa.

Borgin mukaan tämän jälkeen naiselle oli soitettu tuntemattomasta numerosta ja esiinnytty pankin edustajana. Tämä soittaja oli kertonut, että naisen tililtä oli viety useita tuhansia euroja rahaa.

Kolmas puhelu oli tullut niin ikään tuntemattomasta numerosta ja tällä kertaa soittaja oli Helsingin rikospoliisiksi esittäytynyt mies. Mies oli kertonut hoitavansa tapausta ja pyytänyt saada naisen pankkitunnukset käyttöönsä, jotta hän voisi palauttaa tililtä viedyt rahat. Nainen oli antanut pankkitunnukset miehelle, joka oli kohta kertonut onnistuneena palauttamaan tililtä viedyt rahat.

Puhelun lopuksi mies oli kieltänyt naista käyttämästä pankkitiliään ja vaatinut, ettei nainen saa myöskään soittaa asiasta kenellekään.

Tässä vaiheessa nainen oli ymmärtänyt, että hän oli joutunut huijatuksi ja hän oli sulkenut nettipankin tunnukset. Nainen oli tämän jälkeen tehnyt asiasta sähköisen rikosilmoituksen poliisille. Huijarit olivat kuitenkin ehtineet viedä naisen tililtä useita tuhansia euroja.

– Sähköinen rikosilmoitus ei tule näissä huijaustapauksissa poliisille riittävän ajoissa eli oikea tapa on ilmoittaa asiasta viipymättä poliisille, tarvittaessa hätänumeron 112 kautta, jolloin voimme mahdollisesti vielä estää rahojen siirtymisen huijareille, Borg sanoo.

Borg muistuttaa, että poliisi ei kysy koskaan keneltäkään tämän pankkitunnuksia missään tilanteessa. Mikäli poliisiksi esittäytyvä henkilö kyselee sinulta pankkitunnuksia, voit olla varma, että kyseessä on huijari. Myöskään pankit tai muut viranomaiset eivät kysele pankkitunnuksia keneltäkään puhelimessa, sähköposteilla, tekstiviesteillä tai sähköisillä keskustelualustoilla.

Poliisi vetoaa myös iäkkäiden omaisiin ja muihin tahoihin, jotka ovat ikäihmisten kanssa tekemisissä, että ilmiöstä keskusteltaisiin. Heitä olisi muistutettava siitä, että pankkikortteja tai niihin käyttöön liittyviä tietoja ei saa luovuttaa kenellekään. Ei vaikka pyytäjä sanoisikin olevansa poliisi.