Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Altistumisen karanteeni poistuu ja lieväoireiselle riittää kotitesti, jos ei kuulu riskiryhmään

Koko Pohjois-Savon alueella luovutaan karanteeneista altistumistilanteissa. Terveyspalvelut ovat ruuhkautuneet ja uudessa ohjeistuksessa huomioidaan, että karanteenipäätöksillä ei enää pystytä epidemiaa rajaamaan.

Joroisten ja Varkauden yhteistoiminta-alueella lieväoireisen ei tarvitse hakeutua terveydenhuoltoon laboratorion koronatestiin, jos ei kuulu koronaviruksen suhteen vakavan taudin riskiryhmiin. Lieväoireiset voivat tehdä kotona pikatestin.

Jos pikatestin tulos on negatiivinen, voi yhden oireettoman päivän jälkeen palata esimerkiksi kouluun tai töihin niin kuin muissakin vastaavissa sairauksissa.

Jos kotitestin tulos positiivinen, omaehtoinen eristäytyminen tarkoittaa käytännössä pysymistä kotona 5–10 päivän ajan, kontaktien minimoimista ja mahdollisuuksien mukaan myös edeltävän 2–3 vuorokauden ajalta tiedossa olevien kontaktien informoimista omatoimisesti.

Kouluun tai töihin voi palata kahden kuumeettoman päivän jälkeen, jos eristäytyminen on kestänyt vähintään viisi vuorokautta.

– Terveydenhuollosta positiivisen testituloksen saaneen eristysaika on viisi vuorokautta testauspäivän jälkeen, mikäli oireet ovat lievät eikä kuumetta ole enää ollut vuorokauteen. Mikäli oireet kuitenkin jatkuvat voimakkaina, voidaan hoitavan lääkärin arvion mukaan poissaoloa jatkaa, terveyspalvelujen tiedotteessa todetaan.

Perheensisäisessä altistuksessa oireeton perheenjäsen voi mennä töihin, kouluun tai päiväkotiin oireettomana mutta hänelle suositellaan kotitestiä heti ja kolmantena päivänä koronaan sairastuneen oireiden alkamisesta. Jos altistuneelle ilmaantuu oireita, pitää hänen jäädä heti kotiin.

Ennen 18. tammikuuta otettujen positiivisten testitulosten saaneiden eristyksiä ei muuteta, vaan he toimivat aiemmin saamiensa ohjeiden mukaan.