Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äänestäjät lähtivät heti liikkeelle: aluevaalien äänestys käynnistyi vilkkaasti

Aluevaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona vilkkaana. Jo aamuyhdeksältä Urheilutalon aulassa odotti vuoroaan kymmenkunta ihmistä. Paikanpäällä noudatettiin tarkasti koronaohjeistuksia.

Orvokki ja Erkki Laitinen kävivät äänestämässä, kun kirkonkylälle oli muitakin asioita. Aluevaaleissa äänestäminen oli heille selvää, koska he käyttävät äänioikeuttaan muissakin vaaleissa.

Erkki Laitisen mielestä aluevaaleista ei ole ollut vaikeaa saada tietoa. Pariskunta ei myöskään pelkää, että sosiaali- ja terveyspalveluille kävisi huonosti Pohjois-Savon hyvinvointialueella.

– Asioista kyllä pidetään huolta, uskoo Erkki Laitinen.

Kirkonkylällä ennakkoon voi äänestää Urheilutalolla. Kylillä kiertää näissäkin vaaleissa kirjastoauto Jasso Toenperä äänestyspaikkana.

Edellisistä vaaleista poiketen Kuvansissa on nyt kaksi ennakkoäänestyspäivää. Kunnan hallintojohtaja Vesa Ellonen kertoo, että Kuvansiin on toivottu myös varsinaista äänestyspaikkaa, mutta sen sijaan lisättiin yksi ennakkoäänestyspäivä.

Kuvansissa on nyt kaksi ennakkoäänestyspäivää.

Aluevaaleissa samat ehdokaslistat löytyvät myös Varkauden ennakkoäänestyspaikoilta. Kaupungissa voi äänestää Citymarketissa, Tehtaan koululla ja Könönpellon koululla.

Urheilutalon ennakkoäänestyspiste on avoinna perjantaihin saakka kello 9–17. Lauantaina ja sunnuntaina äänestämään pääsee kello 10–14, maanantaina 17. päivä kello 9–17 ja tiistaina viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä kello 9–18.

Kiertävä auto pysähtyy lauantaina 15. päivä Savuniemellä kello 10–10.30, Kiekalla kello 10.45–11.15, Maavedellä kello 11.35–13, Kolmalla kello 13.20–14.10 ja Kuvansissa kello 14.30–15.30.

Sunnuntaina 16. päivä auto pysähtyy Kuvansissa kello 10–11, Kerisalossa kello 11.30–12.30, Lahnalahdessa kello 13–13.30 ja Kaitaisissa kello 14.45–15.30.

– Autoon pääsee vain yksi äänestäjä kerrallaan, kunnan hallintojohtaja Vesa Ellonen kertoo.

Näin huolehditaan siitä, että äänestäminen on koronaturvallista. Jos äänestäjä tarvitsee saattajan, hän voi tulla mukaan autoon.

Turvaväleistä huolehditaan myös Urheilutalon ennakkoäänestyspaikalla. Jokaiselle äänestäjälle on tarjolla oma kynä ja myös maskeja ja käsidesiä äänestyspaikoilta löytyy.

Varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 23. tammikuuta äänestys on koulukeskuksella. Äänestyspaikka on avoinna kello 9–20.

– Koulukeskuksella on hyvin tilaa ja tarjolla on maskit ja äänestäjille omat kynät, Ellonen toteaa.

Halutessaan vaalipäivänä voi äänestää myös ulkona.

Vaalipäivänä on mahdollista myös se, että koronatartunnan tai karanteenin vuoksi äänestäjä voi äänestää omasta autostaan koulukeskuksen pihalla.

Ennakkoon äänestettäessä on todistettava henkilöllisyytensä. Ilmoitusta äänioikeudesta ei tarvitse ottaa mukaan.

Jos äänestäjällä ei ole passia, ajokorttia tai henkilökorttia, on hänellä oikeus maksuttomaan, väliaikaiseen henkilökorttiin.

Varkaudessa väliaikaisen henkilökortin myöntää Itä-Suomen poliisilaitos. Korttia varten tarvitaan kaksi enintään kuusi kuukautta vanhaa passikuvaa.