Varkauden kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Soile Merilä vahvistaa, että 12–15-vuotiaille suunnatut koronarokotukset aloitetaan myös Varkaudessa. Tuoreet päätökset nuorten rokotusten aloittamisesta on otettu käsittelyyn viipyilemättä.
Työtä lisää vielä kuitenkin esimerkiksi se, että 12–15- vuotiailla olisi hyvä olla asianmukainen lupa rokotteen pistämiseen omalta huoltajaltaan.
Varkaudessa ja Joroisissa kaikille 6.–9.-luokkalaisille oppilaille jaetaan luokissa ensimmäisenä koulupäivänä huoltajien suostumuslomake lapsen/nuoren koronarokotukseen. Ammattiopistossa ja lukioissa suostumuslomakkeet jaetaan myös alaikäisille opiskelijoille kotiin toimitettavaksi.
Rokotuksia on mahdollista saada koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta Varkaudessa ja Joroisissa jo loppuviikosta koulujen alettua. Rokotukset toteutetaan kouluilla ja oppilaitoksissa walk-in tyyppisesti ilman ennakkoajanvarausta.
– Alaikäisellä lapsella ja nuorella tulee olla huoltajien allekirjoittama suostumuslomake mukana tullessaan rokotukseen, todetaan Varkauden kaupungin tiedotteessa.
Terveydenhoitajat tiedottavat tarkemmin kouluilla luokkakohtaisista rokotuksista huoltajia Wilman kautta. Myös ammattiopistossa ja lukioissa tarkempi tiedote rokotuksista tulee opiskelijoille ja huoltajille Wilmassa.
12–15-vuotiaiden rokotuksissa toimitaan kuten terveydenhuollossa muutenkin alaikäisten kanssa, eli lapsi tai nuori voi itse tehdä päätöksiä hoidostaan, kun hänet on arvioitu päätöskykyiseksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola.
– Koronarokotukset eivät muodosta poikkeusta tähän, hän toteaa STT:lle.
Hänen mukaansa ensisijainen ja toivottavin tilanne on, että huoltaja ja nuori ovat jo kotona puhuneet rokotukseen liittyvistä seikoista ja päätös on yksimielinen. Tällöin huoltaja voi allekirjoittaa suostumuksen, jonka terveydenhuolto saa haltuunsa.
Jos kuitenkaan huoltajat eivät halua nuoren ottavan rokotusta, jonka nuori haluaa, tämän kykyä itsenäisen päätöksen tekemiseen arvioidaan terveydenhuollossa.
– Tällainen tilanne on tavallinen kouluterveydenhuollossa muutenkin. Kouluterveydenhoitajalle voidaan mennä monenlaisten asioiden vuoksi. Tyypillinen esimerkki tästä ovat ehkäisyasiat, Hietanen-Peltola kertoo.
Hallitus päätti nuorten rokottamisesta sosiaali- ja terveysministeriön (STM) esityksen mukaisesti. Asetus tulee voimaan ensi maanantaina.
Lapsille ja nuorille tarjotaan STM:n mukaan Pfizerin ja Biontechin tai Modernan kehittämiä rokotteita. Ne ovat tällä hetkellä ainoat Suomessa käytössä olevat koronarokotteet, joilla on ehdollinen myyntilupa 12 ikävuodesta ylöspäin.
Rokotukset voidaan STM:n mukaan toteuttaa alueellisen harkinnan mukaan esimerkiksi kouluissa tai aikuisväestön joukkorokotusten yhteydessä.
Nuoren päätöskykyä arvioidaan keskustelemalla hänen kanssaan. Peltosen mukaan asiasta annetaan informaatiota siten, että nuori varmasti ymmärtää asian. Hänelle kerrotaan esimerkiksi mahdollisista rokotuksen sivu- ja haittavaikutuksista, minkä jälkeen kuunnellaan tarkasti, miten nuori pohtii asiaa.
– Samalla arvioidaan sitä, onko hän kykenevä tekemään päätöksen rokotuksen ottamisesta. Varmaan tässä ikäryhmässä ainakin jo siellä yläpäässä moni nuori on, Hietanen-Peltola uskoo.
Nuoren itse päättäessä hoidostaan hän saa päätäntävallan myös siitä, annetaanko kyseisestä hoidosta tieto hänen huoltajilleen.
– Kaikki tämä päätäntävalta tulee kerralla, Hietanen-Peltola tarkentaa.
Hietanen-Peltola painottaa, ettei kuitenkaan ole tiettyä ikärajaa sille, milloin nuori voi tehdä päätöksen itse. Lapset kehittyvät eri tahdissa, ja päätöksenteko riippuu myös asiasta.
– Päätöskyky arvioidaan aina tapaus- ja tilannekohtaisesti. Asian ääreen täytyy kunnolla pysähtyä.
Ikäluokan riskiryhmään kuuluvat ovat jo saaneet rokotuksensa. Heidänkin kohdallaan pääsääntöisesti huoltajat allekirjoittivat rokotuksia koskevan suostumuslapun.