Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varkautelainen ei saa varata rokotusaikaa Joroisista, vaikka järjestelmä sitä tarjoaa – Mökki ja matka eivät ole päteviä syitä kakkosrokotuksen perumiseen

Kakkosrokotuksia ei pidä perua ilman pätevää syytä, jotta kokonaisuus pysyy hallussa.

Koronarokotusten sähköinen ajanvaraus on herättänyt hämmennystä Joroisten ja Varkauden asukkaissa: järjestelmä tarjoaa varattavaksi rokotuspaikan molempien kuntien vaihtoehdoista.

Paikka pitää kuitenkin varata oman kunnan alueelta, vt. palvelualuepäällikkö Leena Kuusikko muistuttaa.

– Paikka on mahdollista varata väärältä puolelta jokea, mutta toivomme, että niin ei tehtäisi, Kuusikko vetoaa.

Rokotteet jaetaan kuntiin asukaslukujen ja ikäryhmien mukaan, ja vaikka Varkaus huolehtii myös joroislaisten rokottamisesta, molempien kuntien asukkaille on omat kiintiönsä. Jos varkautelaiset kävisivät joukolla rokotettavina Joroisten puolella, he käyttäisivät naapurin osuutta, ja päinvastoin.

Lisäksi henkilökunta käy läpi sähköisesti varattuja aikoja, ja jos varaus on tehty väärän kunnan puolelle, sen perumisesta aiheutuu ylimääräistä käsityötä ja vaivaa.

Poikkeus kotikunnassa rokottamiseen ovat ne työterveyshuollon asiakkaat, joiden työnantajalla ja kunnalla on sopimus rokottamisesta.

Toivomme, että matkat ja muut menot järjestetään sen mukaan, että rokotukseen tullaan ajallaan.

– Järviseudun työterveys rokottaa nyt kaikkia Varkauden kaupungin työntekijöitä kotikunnasta riippumatta, Kuusikko kertoo.

Työterveydessäkin noudatetaan normaalia rokotusjärjestystä.

Myös Pihlajalinnan kanssa Varkaus on käynyt keskusteluja. Työterveyshuollon asiakkaille oma työnantaja tiedottaa, jos rokotus järjestyy sitä kautta.

Ensi viikolla Joroisissa ja Varkaudessa alkavat laajemmassa mitassa rokotusten toiset kierrokset. Tehosterokote annetaan 12 viikkoa ensimmäisen piikin jälkeen, ja ensimmäisinä tulevat ne yli 80-vuotiaat, jotka saivat rokotteensa helmikuussa.

– Rokotteen mukana tuli kirjalliset ohjeet ja aika toiseen rokotukseen, Kuusikko muistuttaa.

Rokotusajasta tulee myös muistutus puhelimeen, jos ajanvaraus on tehty kahta vuorokautta ennen varattua aikaa.

Ainakaan toistaiseksi rokottajat eivät ole saaneet enemmälti pyyntöjä siirtää kakkosrokotteen antamista, mutta he seuraavat tilannetta hieman huolissaan, kun liikkumisrajoitukset väljenevät ja kesä tulee. Aikataulussa pysyminen on tärkeää koko rokotusjärjestelmän sujumisen kannalta: jos kovin moni haluaa siirtää rokotusaikaansa, koko systeemi alkaa huojua.

– Toivomme, että matkat ja muut menot järjestetään sen mukaan, että rokotukseen tullaan ajallaan, Kuusikko vetoaa.

Esimerkiksi kuumeinen infektiotauti on pätevä syy siirtää rokotusta.

Kokonaisuutena rokotukset ovat sujuneet Joroissa ja Varkaudessa hyvin. Nyt Varkaudessa aikoja on varattavissa yli 65-vuotiaille, ja tarjolla on Astra Zenecaa. Joroisissa ei tällä hetkellä ole varattavissa uusia aikoja.

– Pakko on myöntää, että se on jättänyt ihmisten mieliin epäilyksiä, Kuusikko sanoo.

Tähän rokotteeseen on liittynyt hyvin harvinaisia veren hyytymishäiriöitä, ja siksi sitä ei anneta alle 65-vuotiaille.

Toistaiseksi Astra Zenecaa ei anneta tätä nuoremmille, vaikka he tarjoutuisivat vapaaehtoisiksi.

– Noudatamme valtakunnallisia ohjeita, Leena Kuusikko toteaa.