Vaalikoneen merkitys korostuu kuntavaaleissa: Joroisten Lehden vaalikone on nyt auki

Vaalikoneessa vastataan erilaisiin väittämiin. Sieltä äänestäjä voi hakea myös ehdokkaita omalta postinumeroalueeltaan. Hanna Marjanen

Sanna Inkinen 

Myös joroislaiset voivat etsiä sopivaa kuntavaaliehdokasta vaalikoneesta, joka avautui myös Joroisten Lehden verkkosivuilla keskiviikkona. Vaalikoneeseen pääset tästä.

Kuntavaalien vaalikoneen uutuusominaisuus on se, että äänestäjä voi hakea sieltä ehdokkaita omalta postinumeroalueeltaan.

– Koimme, että tämä on hyvää yleisön palvelua, toteaa sisällöntuotannon kehityspäällikkö Juho Hämäläinen Mediatalo Keskisuomalaisen digiyksiköstä.

Postinumeron ilmoittaminen on kuntavaaliehdokkaille vapaaehtoista.

Vaalikonekysymysten laadinta alkoi jo loppuvuodesta 2020.

– Vastattavina on kymmenen yhteistä väitettä ja paikkakuntakohtaisia väitteitä, Hämäläinen kertoo.

Meidän vaaliemme yksi hienoimmista piirteistä on ehdokaskeskeisyys.

Joroisten Lehden päätoimittaja Sari Ristamäki kertoo, että vaalikoneen ajankohtaisista paikallisista väittämistä tehdään juttua myös paperilehteen.

– Hyödynnämme jutuissa ehdokkaiden vastauksia ja käymme kysymässä myös muilta kuntalaisilta, mitä mieltä he ovat asiasta, Ristamäki kertoo.

– Paikallislehden, sen verkkosivuston sekä vaalikoneen merkitys on suuri näissä vaaleissa, kun ehdokkaat eivät pysty koronarajoitusten vuoksi tapaamaan kansalaisia torilla ja muissa vaalitilaisuuksissa.

Kuntavaaleissa vaalikone on tärkeämpi kuin muissa vaaleissa, näkee Kari Koljonen Tampereen yliopistosta. Hän työskentelee yliopistonlehtorina informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa.

Vaalikoneen rooli korostuu kuntavaaleissa sen vuoksi, että ehdokkaat ovat usein huonoiten tunnettuja.

– Jos vertaa heidän tunnettuuttaan vaikkapa siihen, kuinka paljon he ovat julkisuudessa verrattuna vaikkapa kansanedustajiin. Tarve (ehdokkaiden) vertailulle on suurempi, Koljonen sanoo.

Koljonen pitää vaalikoneiden hienoutena sitä, että kaikille ehdokkaille on tarjolla yhtäläinen julkisuustila. Siksi ehdokkaiden kannattaa niitä täyttää, vaikka jännetuppi tulehtuisi, Koljonen hymähtää.

– Meidän vaaliemme yksi hienoimmista piirteistä on ehdokaskeskeisyys ja se, että meillä on runsas tarjonta vaalikoneita. Ne ovat myös kohtuullisen laadukkaita ja asiapitoisia.

Koljonen on tutkinut vaalikoneita yhdessä Tampereen yliopiston yliopistonlehtorin, politiikan tutkija Sami Borgin kanssa. Heiltä ilmestyi loppuvuodesta 2020 kirja Käyttöliittymä vaaleihin: Tutkimus vaalikoneista kansalaisten, ehdokkaiden ja journalismin näkökulmista.

Koljonen uskoo, että vaalikoneiden merkitys korostuu näissä vaaleissa koronatilanteen vuoksi.

– Julkisuudessa on puhuttu, että nämä olisivat leimallisesti somevaalit, kun livekohtaamisia ei pystytä järjestämään. Toki toukokuun loppupuolella, kesäkuun alussa tilanne voi olla parempi. Silti voi olla, että vaikka kokoontumisrajoitukset antaisivat mahdollisuuden toritapahtumien pitämiseen, niiden suhteen ollaan vielä varovaisia.

Vaalikoneet ovat olleet Koljosen mukaan nuoremmalle polvelle tärkeä tiedonlähde jo aiemmissa vaaleissa.

– Vanhemmissa ikäpolvissa vaalikoneisiin on suhtauduttu ennakkoluuloisemmin johtuen siitä, että kiinnittyminen puolueisiin on ollut vahvempaa. Heillä ei välttämättä ole ollut tarvetta hakea omaa puoluetta ja ehdokasta puhtaalta pöydältä niin kuin nuoremmilla äänestäjäpolvilla.

Koljonen arvioi, että näissä vaaleissa vaalikoneiden merkitys on tavanomaista isompi myös vanhemmille sukupolville.

Siirry vaalien tulospalveluun

Kommentoi