Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yläkoulu etäopetukseen ja ruokajakelu alkaa: Myös lasten harrastukset menevät tauolle Joroisissa

Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) määrää Etelä-Savon ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueiden yläkoulut suljettaviksi keskiviikosta 10. maaliskuuta alkaen. Päätös on voimassa 28. maaliskuuta saakka.

Koska Joroinen kuuluu edelleen erikoissairaanhoidon osalta Etelä-Savon sairaanhoitopiiriin Essoteen, päätös koskee myös Joroista. Joroisissa palataan siis hiihtolomalta ensi viikon maanantaina etäkouluun.

– Lähikoulussa jatkavat oppilaat, jotka tarvitsevat tukea opinnoissaan, sanoo sivistysjohtaja Jaakko Kuronen.

Etäopetukseen siirtyminen ei sinällään aiheuta Joroisissa erityistä huolta, sillä teknistä osaamista ja etäopetusta päästiin harjoittelemaan viime vuoden kevään etäopetusaikana. Joroisissa valmiudet etäopetukseen ovat Jaakko Kurosen mukaan hyvät.

– Sulku on tässä vaiheessa kaksi viikko talviloman jälkeen. Varaudumme kuitenkin siihen, että etäopetus jatkuu.

Myös tukiopetusta ja ohjausta yhteishakuun voi antaa koulussa. Oppilashuolto toimii myös sulun ajan.

Hiihtolomat ovat päättymässä ja riski tartuntojen leviämisestä on.

Yläkoululaisille alkaa ensi viikolla myös ruokajakelu. Keväällä Joroisissa annettiin koteihin ruokakasseja. Niistä käytiin valtakunnallisestikin keskustelua, kun ruoka-ainekset eivät välttämättä päätyneet lapsille ja nuorille ravinnoksi koulupäivän aikana.

– Päädyimme nyt siihen, että koteihin jaetaan valmiita ruoka-annoksia, jotka voi nuori voi itse lämmittää koulupäivän aikana.

Ruokajakelu on todennäköisesti tiistaisin ja torstaisin. Käytännön järjestelyistä tiedotetaan koteihin Wilman kautta.

Lähikoulua käyvät vain Kirkonkylän ja Kuvansin alakoulujen oppilaat.

Myös Joroisten lukio on ensi viikolla etäopetuksessa. Ylioppilaskirjoitukset järjestetään Jaakko Kurosen mukaan normaalisti.

– Myös mahdollisille korona-altistumisen vuoksi karanteenissa oleville abeille on järjestetty erillinen tila.

Uutta on sekin, että myös 12–18-vuotiaiden harrastustoiminta laitetaan tauolle 28. maaliskuuta saakka.

– Päätös on nyt linjassa yläasteiden etäopetuksen kanssa. Lasten ja nuorten rajoitukset ovat aina viimesijaisia keinoja tartuntojen leviämisen ehkäisyssä ja toivottavasti pystymme ne lopettamaan mahdollisimman pikaisesti. Alueellisen tilanteen takia tämä ei olisi ollut välttämätöntä, mutta kansallisen tilanteen ja saamamme ohjauksen mukaan sulku tulee toteuttaa koko alueella laajana, sanoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä, joka on myös koronanyrkin puheenjohtaja.

Joroisissa sallitaan enää enintään kuuden henkilön kokoontumiset.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kielsi Etelä-Savon ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli kuusi henkilöä. Määräys on voimassa 8.–31. maaliskuuta. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan kuusi ihmistä, jos turvallisuus niissä voidaan varmistaa.

Aiemmin tauolle määrättiin aikuisten harrastukset. Soisalo-opiston aikuisten opetus siirtyi etäopetukseen, ja nyt siirtyy myös lasten opetus.

Omatoimikirjasto ei ole käytössä rajoitusaikana. Muuten kirjasto on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10-16. Kirjastoon pääsee asioimaan soittamalla ovikelloa.

Lisäksi Joroisissa on voimassa laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus.

Essoten ja Sosterin alueella on ollut koronaryppäitä. Joroisten ja Varkauden alueen koronatilanne on säilynyt edelleen varsin rauhallisena.