Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joroisten yläkoulu palaa hiihtoloman jälkeen etäkouluun – Yläkoulun sulku jatkuu 28. maaliskuuta saakka

Itä-Suomen aluehallintovirasto (avi) määrää Etelä-Savon ja Itä-Savon sairaanhoitopiirien alueiden yläkoulut suljettaviksi keskiviikosta 10. maaliskuuta alkaen. Päätös on voimassa 28. maaliskuuta saakka.

Päätös tehtiin maanantaiaamuna.

Koska Joroinen kuuluu edelleen erikoissairaanhoidon osalta Etelä-Savon sairaanhoitopiiriin, päätös koskee myös Joroista. Joroisissa palataan siis hiihtolomalta ensi viikon maanantaina etäkouluun.

Viime keväästä poiketen osa oppilaista voi tulla kouluun. Tukea tarvitsevia oppilaita voi opettaa koululla, samoin tukiopetusta ja ohjausta yhteisvalintaan voi antaa koululla.

– Syrjäytymisvaarassa olevien oppilaiden tilanne on nyt erityisesti huomioitava, avin opetus- ja kulttuuritoimen johtaja Anu Liljeström korostaa.

Päätös myös yläkoulujen sulkemisesta oli aluehallintoylilääkäri Sami Remeksen mukaan vaikea.

– Tiedämme ja tunnistamme etäopetuksen vaikutukset ja sen aiheuttamat ongelmat nuorille. Siksi käytettiin aikaa ja haettiin selvityksiä päätöksenteon tueksi, Remes sanoo.

Avi haki varmistusta päätöksen laillisuudelle Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta sekä sosiaali- ja terveysministeriöstä. Lain mukaan kiihtymisvaiheen alueella koulujen sulkemiselle on oltava välttämätön tarve tartuntojen ehkäisemiseksi.

Valtakunnallisesti huolestuttava tilanne epidemian leviämisessä oli lopulta syy, joka johti sulkemispäätökseen.

– On hyvin mahdollista, että sulkupäätöstä joudutaan jatkamaan, Remes sanoo.

Huolen epidemian leviämisestä jakoivat myös Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä että Sosterin perusterveydenhuollon johtava lääkäri Veikko Karvanen.

Mikkelin koronaryppäät on saatu hyvin hallintaan, mutta tilanne on Seppälän mukaan valtakunnallisesti äärimmäisen vakava.

– Hiihtolomat ovat juuri päättyneet ja riski tartuntojen leviämisestä on suuri, Seppälä sanoo.

Myös Itä-Savossa oli kaksi hankalaa tartuntaketjua, jotka on saatu talttumaan, mutta kolmas tartuntaketju näyttää juuri ilmaantuneen.

– Avin päätös vaikuttaa tässä tilanteessa hyvin perustellulta, Karvanen sanoo.

Itä-Savossa suljetaan myös 12–18-vuotiaiden harrastukset maaliskuun 28. päivään saakka. Essoten alueella harrastusten sulkemisesta ei vielä ole päätöstä.