Navitas Kehitys palvelee nyt Joroisissa: kunta ostaa yhtiöltä elinkeinopalvelut
11
Navitaksen asiantuntijoiden työtila on heti kunnanviraston oven edessä, infotiskin oikealla puolella. Siihen tutustuivat tiistaina Aarre Damski, Jouko Laitinen, Tuula Kokkonen, Katja Niiranen ja Joonas Hänninen. Merja Turunen
Joroisten kunnanvirastolle tulijoita tervehtii heti ulko-ovella nyt uusi kyltti: Navitas Kehityksen logo on kulmahuoneen oven yläpuolella.
Sieltä löytää vastedes muitakin elinkeinoasioissa auttavia asiantuntijoita kuin Joroisten oman elinkeinoasiamies Aarre Damskin.
Damski siirtyi vuodenvaihteessa Navitas Kehityksen työntekijäksi, ja samalla Joroinen ostaa yhtiöltä kunnan elinkeinopalvelut.
Muutoksen piti tapahtua jo viime keväänä.
– Tuli sitten pieni koronaepidemia väliin, kunnanjohtaja Joonas Hänninen sanoo.
Käytännössä uusi tapa tuottaa elinkeinopalveluja tuo joroislaisten käyttöön kaikkien Navitas Kehityksen asiantuntijoiden palvelut.
Yritykset tällä alueella ovat aina tehneet yhteistyötä yli kunta- ja maakuntarajojen.
– Ei ole väliä, keheen ottaa yhteyttä, katsomme keskenämme, kenelle asia parhaiten sopii, korostaa yritysasiantuntija Katja Niiranen.
Vaikka kunnanvirastolla on työpiste, varsinainen työ tehdään kentällä eli yrityksissä.
Niiranen on tehnyt töitä etenkin teknologiateollisuuden parissa. Lisäksi hän on mukana sote-alan yrityshankkeessa ja on perehtynyt myös mikroyrityksiin.
Teknologia-alan Rautainen Savo -yhteistyöllä on jo parinkymmenen vuoden perinteet koko Keski-Savossa. Yksi osa sitä ovat koululaisten hitsauskilpailut, joissa Joroisten yläkoululaiset ovat perinteisesti menestyneet hyvin.
Tuula Kokkonen on perehtynyt erityisesti matkailuun ja palvelualoihin.
– Matkailussa on tehty yhteistyötä jo kauan, ja sitä jatketaan Visit Joroisten kanssa, hän korostaa.
Neljän kunnan yhteinen matkailuesite ilmestyy vielä tämän kuun aikana.
Aarre Damski tuo Navitakseen varsinkin maaseutuyritysten asiantuntemusta, jota siellä ei aiemmin ole samalla tavalla ollut.
Toimitusjohtaja Jouko Laitinen on hänkin tuttu joroislaisille jo vuosien takaa: Laitinen veti maaseutuyrittäjyyteen keskittynyttä Kerisalo-projektia 1990-luvun puolivälissä.
Elinkeinoyhteistyön tiivistämisellä on pitkät juuret, ja asiasta on puhuttu jo useamman vuoden ajan.
– Joroinen on ollut mukana melkein kaikissa Navitaksen hankkeissa, Laitinen muistuttaa.
Hänninen näkee, että aika on kypsynyt nyt siihen, että kuntien keskinäisen kilpailun sijasta osataan nähdä koko alueen yhteinen etu: menestyvät yritykset ja uudet työpaikat tuovat elinvoimaa koko alueelle.
Joroisten siirtyminen Etelä-Savosta Pohjois-Savoon osui nyt samaan saumaan kuin Navitas-yhteistyön käynnistyminen. Tämä helpottaa asiantuntijoiden työtä, kun enää ei tarvitse asioida kahden eri ely-keskuksen kanssa.
Laitinen ja Hänninen näkevät etua erityisesti siinä, että Varkaus ja Joroinen voivat nyt esiintyä yhdessä, kun ne houkuttelevat yrityksiä Keski-Savoon. Ensimmäisenä alkaa data-keskusten markkinointi: molemmissa kunnissa on kaavoitettu niille sopivat alueet.
– Yrityksiä kiinnostaa enemmän, kun meillä on tarjolla kolme erilaista vaihtoehtoa, Laitinen tietää.
– Yritykset tällä alueella ovat aina tehneet yhteistyötä yli kunta- ja maakuntarajojen, Hänninen huomauttaa.
– Joroisten tapahtumat, kuten triathlon-kisat ja Musiikkipäivät, ovat levinneet koko alueelle ja tuovat esimerkiksi majoittujia muihinkin kuntiin. Ja joroislaiset käyvät mielellään esimerkiksi Sampea ja sampanjaa -tapahtumassa, Hänninen jatkaa.
Laitinen täydentää, että tärkeää huomata sekin, ettei kaikkien tarvitse yrittää hankkia itselleen samaa kuin naapureillakin.
– Joroisissa on valtakunnan tason golf-kenttä, mikä on parempi kuin että jokaisella olisi jonkinlainen, hän havainnollistaa.