Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Varkautelaisia ohjataan Joroisiin koronatestiin ja toisinpäin – näytteitä otetaan nyt siellä, missä on tilaa ja yleensä testiin pääsee jo samana päivänä

Varkautelaisia on syksyn mittaan ohjattu koronatestiin Joroisiin. Tämä on synnyttänyt mielikuvan, että Varkauden testauspiste on ruuhkautunut.

Varkauden ja Joroisten testauspaikkoja käytetään nyt niin, että asiakas ohjataan siihen pisteeseen, jossa vapaita aikoja on, vastaanottopalvelujen vt. palvelualuepäällikkö Leena Kuusikko kertoo.

– Joroisten testauspaikka perustettiin ensisijaisesti siksi, että joroislaiset saavat palvelun läheltä. Mutta nyt kun meillä on yhteistoiminta-alueella kaksi paikkaa, niitä käytetään joustavasti.

– Pääsääntöisesti meillä pääsee jo samana päivänä näytteenottoon, joten valtakunnallisesti meillä on hyvä tilanne.

Jos asiakas ei kykene matkustamaan Joroisiin testattavaksi tai ei halua sinne lähteä, ajan Varkauteen saa seuraavaksi päiväksi.

Viikossa tehdään 250–300 testiä.

Testiin ei vaadita matkustelua tai koronalle altistumista.

Näytteiden otto alkaa Varkaudessa maanantaista torstaihin kello 8.20, ja päivän viimeinen aika on kello 14.55. Perjantaisin näytteenotto loppuu noin kello 13. Ajat varataan viiden minuutin välein.

Joroisissa näytteitä otetaan maanantaista torstaihin kello 12–14.30 ja perjantaisin kello 8.30–11. Näytteenotto on aikataulutettu niin, että näytteet saadaan saman päivän aikana kuljetettua Kuopioon analysoitaviksi.

Vastauksen saa 2–3 vuorokauden kuluessa, ja tulos ilmoitetaan asiakkaalle soittamalla tai tekstiviestillä. Sen voi myös käydä itse katsomassa Kanta-palvelusta.

Kuusikko toivoo, ettei testituloksia tiedusteltaisi terveysasemalta, koska kyselyt ruuhkauttavat puhelinpalvelua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kaikki aikuiset, nuoret ja kouluikäiset lapset testataan, jos heillä on koronaan viittaavia hengitystieoireita.

– Siihen ei vaadita esimerkiksi matkustelua tai koronalle altistumista, vaan oireiden perusteella testataan.

Sellaista kokemusta, ettei testiin oireista huolimatta pääse, ei Kuusikon mukaan saisi kenellekään tulla.

– Sellaisessa tapauksessa toivon, että otettaisiin yhteyttä minuun, niin asiaa selvitetään.

Testissä käynnin jälkeen on elettävä karanteeninomaisissa oloissa tuloksen saamiseen asti.

Varsinaiseen tartuntatautilääkärin määräämään karanteeniin Varkauden ja Joroisten alueella määrättiin koronalle altistumisen perusteella joitakin henkilöitä elokuussa, kun Pieksämäen seurakuntaopiston työntekijällä todettiin koronavirustartunta. Tautitapauksia yhteistoiminta-alueella ei ole kevään jälkeen ollut.