Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähes kaikki Joroisten kunnanhallituksen jäsenet | Valtuutettu Hannu Lahtinen hämmentää

Joroisten Lehdessä (4.5.2023) ollut valtuutettu Hannu Lahtisen kirjoitus oli hämmentävä sekoitus faktaa ja fiktiota. Näemme näin aiheelliseksi oikaista asioita.

Vuoden vaihteessa soteasiat siirtyivät kunnilta hyvinvointialueille (hva). Kunnat eivät enää rahoita eivätkä järjestä kyseisiä palveluita. Näin ollen kunnilla ei ole myöskään päätäntävaltaa, vaan sitä soteasioissa käyttävät hyvinvointialueen viranhaltijat ja luottamushenkilöt.

Hyvänä esimerkkinä tästä on Joroisten vuodeosaston toiminta ja huolta (Joroisissa aivan aiheesta) herättänyt kesäsulku. Vuodeosaston sulkeminen oli annettu tiedoksi huhtikuussa Pohjois-Savon hyinvoitialueen Yleisten palveluiden lautakunnassa.

Asiasta ei ole viranhaltijapäätöstä, siis vain tiedonanto. Tästä kesäsulun päätöksentekotavasta ei kukaan kunnan viranhaltija tai valtuutettu ollut tietoinen, ei edes Lahtinen itse.

Kuitenkin Joroisten Perussuomalaiset jättivät valtuustoaloitteen, jossa Joroisten kunnanhallitusta ja kunnanjohtaja Kurosta kehotetaan tekemään pikainen oikaisuvaatimus viranhaltijan päätökseen. Siis oikaisuvaatimus päätökseen, jota ei ole. Olettaisi, että asioista otetaan selvää ennen kuin esimerkiksi aloitetta laaditaan.

Vaikka asiasta olisi tehty viranhaltijapäätös, kesäsulku on hyvinvointialueen operatiivista toimintaa, johon Joroisten kunnalla ei olisi ollut oikaisuvaatimusoikeutta.

Mainittakoon myös, että näitä kesäsulkuja on ollut aiempinakin vuosina, joten asia ei ole Joroisissa uusi.

Perussuomalaisten aloitteeseen on vastattu hallituksessa. Se ei johtanut siinä toivottuihin toimenpiteisiin.

Toinen huhtikuun valtuustoa puhututtanut hyvinvointialueen asia oli palvelustrategia, josta aluevaltuusto päättää kesäkuussa. Asiasta keskusteltiin, ja muun muassa valtuutettu Salme Viljakainen kehotti lukemaan ja kommentoimaan strategiaa. Kukaan paikalla olleista viranhaltijoista saatikka luottamushenkilöistä ei tiennyt, että kunnalta olisi pyydetty lausuntoa.

Asiaa selviteltäessä jälkeen päin (Salme Viljakainen oli asiassa aloitteellinen) tuli ilmi, että kunnilta oli pyydetty lausuntoja, mutta inhimillisen erehdyksen vuoksi Joroinen oli jäänyt pois postituslistalta. Sen voi rehellisyyden nimissä myöntää, että mikäli Lahtinen ei olisi ruvennut hva:ta koskevista asioista puhumaan, lausuntopyyntö olisi saattanut ehkä jäädä tulematta ja lausunto antamatta. Se on nyt annettu.

Strategiassa ei määritellä, mistä kunnista sotepalvelut karsitaan, kuten Lahtinen väittää. Palveluverkkoratkaisu myöhemmin on sitten asia erikseen.

Samaa mieltä Lahtisen kanssa voidaan olla siitä, että hva on toiminut tässä strategian lausuntopyynnössä todella huolimattomasti ja hyvinvointialueen tiedottamisessa on ylipäänsä petraamisen varaa. Asiasta tullaan hyvinvointialuetta ohjeistamaan.

Sen sijaan se, että hyvinvointialueen tiedotus ei ole kunnossa, ei ole Joroisten kunnan tai kunnanhallituksen vika, minkä kuvan Lahtisen kirjoituksesta saa. Ei Joroisten kunta voi tiedottaa asioista, joista se ei tiedä ja jotka eivät sen toimialaan kuulu.

Joroisten kunta viestii kuntalaisille muun muassa maksetuilla ilmoituksilla paikallislehdessä ja päivittää nettisivujaan. Kunta on myös aktivoitunut somessa.

Kaikkien toimielimien (valtuusto, hallitus ja lautakunnat) esityslistat ja pöytäkirjat ovat avoimesti luettavissa netissä. Valtuutetut saavat aika ajoin kunnanjohtajan katsauksen vireillä oleviin asioihin ja valtuustolle menevät myös kunnanhallituksen esityslistat ja liitteet.

Kuntalaisille tehdään asiakas- ja kuntakyselyitä. Paikallislehden toimittajat käyvät läpi esityslistoja ja pöytäkirjoja, joista tehdään uutisia. Tämä on lehdistön tehtävä.

Viranhaltijat ovat sekä luottamushenkilöiden että muiden kuntalaisten käytettävissä, mikäli jokin painaa mieltä. Kaiken edellä mainitun lisäksi luottamishenkilöt ovat linkki kunnan johdon ja kuntalaisten välillä. Heihin voi aina olla yhteydessä.

Näin ollen Lahtisen väite, että kunnan tiedottaminen on vain paikallislehtien varassa, on perusteeton.

Pienen kunnan tiedottamisen resurssit ovat rajalliset, ja kysymys kuuluukin, että miten vielä paremmin kunnan tiedotusta voisi hoitaa? Kyllä asia on myös niin, että valtuutetun rooliin kuuluu itse olla aktiivinen – mikäli jokin asia askarruttaa, on uskallettava kysyä, tarpeen vaatiessa perustelluista syistä myös kyseenalaistaa.

Kirjoituksen loppuosassa Lahtinen kehottaa ottamaan mallia Joroisten Perussuomalaisista ja käärimään hihat.

Uskomme kyllä vahvasti, että jokaisella joroislaisella poliittisella ryhmällä ovat hihat käärittyinä ja fokus on kuntalaisten hyvinvoinnissa. Kyse on nyt vain siitä, että ”Meillä olisi tyyneyttä hyväksyä asiat, joita ei voi muuttaa, rohkeutta muuttaa ne, jotka voidaan ja viisautta erottaa ne toisistaan” (Tyyneys-rukous).

Joroisten kunnanhallituksessa 8.5.2023

Pekka Holopainen

Mari Huupponen

Sari Järn

Jani Kautto

Virva Leväinen

Leea Oksiala

Pauli Räisänen

Mimmi Valkonen