Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide | Emme ole unohtaneet vuodeosastoa

Toimittaja Marita Tiihonen (JL 24.11.) kirjoitti Pohjois-Savon hyvinvointialueen suuntaviivoista. Kirjoituksen johdosta meihin ovat olleet yhteydessä huolestuneet kuntalaiset oman vuodeosaston kohtalosta.

Hyvinvointialueella ei vielä ole käyty keskusteluja tästä aiheesta. Tuottavuusohjelmaa, joka pitkälti määrittelee palveluverkostoa, on valmisteltu virkamiestyönä aluevaltuustolta näkymättömissä. Viimeisimmässä aluevaltuuston kokouksessa, jossa käytiin läpi hyvinvointialueen talousarviota, ei esitetty toimipaikkakohtaisia toimenpiteitä.

Kyseessä on monimutkainen kokonaisuus, jossa tuskin päästään tekemään kovin nopeita päätöksiä.

Perussuomalaisten aluevaltuustoryhmä kävi 16.9.2022 paikan päällä Joroisissa tutustumassa vuodeosastoon, kotihoitoon ja pelastuslaitokseen. Saimme tärkeää tietoa vuodeosaston monipuolisesta toiminnasta.

Joroisiin on jouduttu tuomaan potilaita muista kunnista vuodepaikkojen puutteen vuoksi. Esimerkiksi KYSistä tulee lähes viikoittain tiedusteluja vapaista vuodepaikoista. Sairaasijoista on pulaa, eikä pikainen lakkauttaminen tule kysymykseen millään paikkakunnalla.

Vuodeosastolle kotiutetaan Kuopiossa ja Mikkelissä hoidossa olleita joroislaisia, jotka muutoin joutuisivat odottamaan jatkotoimenpiteitä keskussairaalassa. Osastolla on myös potilaita, jotka jonottavat paikkaa palvelutaloon tai muuhun hoivaan.

Joroisten vuodeosasto toimii myös saattohoidon tukiosastona. Näiden potilaiden hoidossa inhimillinen ote tulee säilyttää. Heitä ei tule sijoittaa pitkän matkan päähän, jonne omaisten on vaikea päästä heitä tapaamaan.

Mielestämme Joroisten vuodeosasto on erittäin tarpeellinen. Tämän tiedon tulemme välittämään hyvinvointialueelle.

Tiina Grönlund

Pohjois-Savon hyvinvointialuevaltuutettu, eduskuntavaaliehdokas (ps.)

Hannu Lahtinen

Joroisten kunnanvaltuutettu, eduskuntavaaliehdokas (ps.)