Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Jari Toroi Mitä, jos varautuisimme?

Pyhäinpäivä on tulossa. Vielä parikymmentä vuotta sitten päivän tuloon piti varautua. Kaupat olivat kiinni kaksi päivää ja näin jouduttiin varmistamaan ruoan riittäminen kaksipäiväiselle pyhälle. Vieraitakin saattoi tulla käymään ja tarjolle pantavaa piti olla.

Toisin on nyt. Kauppojen vapautuneet aukioloajat ovat totuttaneet meidät siihen, että lähes kaikkea on saatavilla 24/7. Vuosikymmenien vakaat olot puolestaan ovat tuudittaneet meidät turvallisuudentunteeseen, jonka perusteella oletamme kaiken jatkuvan lähes entisellään.

Venäjän helmikuinen hyökkäys Ukrainaan ja sitä seuranneet suuret muutokset energian saannissa, hintojen nousussa ja inflaation kiihtymisessä sekä lukemattomissa muissa asioissa ovat mullistaneet maailman menoa. Valtioiden tasolla varaudutaan kybervaikuttamiseen, sähkökatkoihin, raja-aitojen rakentamiseen ja ties mihin. Kansalaisia neuvotaan säästämään sähköä sekä varautumaan tulevaan.

Mutta olemmeko osanneet ottaa vakavissamme uutisoinneissa meille välitetyt viestit ja vetoomukset? Ilahduttavaa on, että sähkön kulutusta olimme pystyneet pienentämään niin syys- kuin lokakuussakin 5–10 prosenttia verrattuna vuoden 2021 vastaaviin lukuihin.

Valitettavasti se ei kuitenkaan vielä riitä. Omavaraisia emme ole ja uuden ydinvoimalan käyttöönotto takkuaa. Tällä säästämisen tiellä on siis jatkettava.

Henkilö- tai kotitalouskohtaisella tasolla voimme pohtia, kuinka selviämme, jos säästämisestä huolimatta tulee pitkiä sähkökatkoja. Tuolloin kauppojen sähköiset ovet eivät aukene, kassat ei toimi eivätkä polttoainemittarit anna täytettä tyhjään tankkiin.

Löytyykö meiltä silloin 72 tunnin vara elintarvikkeita? Entä onko käteistä rahaa niin, että selviydymme yli maksupalveluiden ongelmien? Onko varavirtalähteet ladattuina, vaihtoehtoiset ruoanvalmistustavat mietittyinä ja patterit käsivalaisimiin hankittuna?

Julkisuudessa on varautumisen tarpeesta puhuttu ja kirjoitettu. Eri lähteistä löytyy ohjeita ja vinkkejä, mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon. Loppu peleissä saamamme ohjeet, vinkit ja vetoomukset ovat kuitenkin turhia, ellemme niistä välitä.

Meitä on rauhoiteltu kertomalla, ettei meillä ole pelkoa välittömistä uhista. Hyvä näin. Varautuminen on kuitenkin viisautta.

Aloitettaisiinko siitä, ettemme pyhäinpäiväviikonloppuna täydentäisi ruokavarastojamme kaupassa käymällä? Säästyneen ajan voisimme käyttää vaikka varautumisen pohtimiseen. Se saattaisi olla suuri panostus tulevaan.

Hyvää pyhäinpäivää. Muistellaan ajasta iäisyyteen siirtyneitä ja valmistaudutaan tulevaan talveen.