Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Martti Ikonen | Avoin kirje päättäjille sosiaali- ja terveyspalveluista

Joroisten kunnan kunnanjohtaja Jaakko Kuroselle, kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston jäsenille.

Tämä avoin kirje on teille Joroisten uudet päättäjät. Kirjeen sisältö perustuu omaan kokemukseeni ja tulevan arviointiin, sekä huoleeni säilyvätkö Joroisten sosiaali- ja terveyspalvelut Joroisten terveysasemalla vai siirtyvätkö ne Varkauteen, kun sosiaali- ja terveysuudistus tulee voimaan 1.1.2023. Tällöin palveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille ja Joroisten kunta liittyy Pohjois-Savon hyvinvointialueeseen.

Lokakuussa 2021 jouduin käymään Varkauden uuden sairaalan päivystyksessä kolme kertaa. Kahtena yönä olin päivystyksen vuoteella saamassa kipulääkitystä vatsakipuihin. Päiväksi jouduin lähtemään kotiin, koska sairaalan vuodeosastopaikkaa ei luvattu.

Varkauden sairaalan vuodeosasto oli täynnä, samoin oli Joroisten vuodeosaston paikat. Toisen illan iltayönä kipulääkityksen keskeytti päivystävän lääkärin ilmoitus, että hän lähettää minut Mikkelin keskussairaalaan, johon keskellä yötä siirryin ambulanssilla.

Mitä tapahtuu, jos Joroisten terveysasemalta lopetetaan sosiaali- ja terveyspalvelut? Tästä asiasta ovat huolissaan myös muut joroislaiset ja ovat sitä mieltä, että edellisen valtuustokauden aikana Joroisten virka- ja luottamusmiehet neuvottelivat Varkauden ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin edustajien kanssa siitä, että Joroisten terveysaseman sosiaali- ja terveyspalvelut ajetaan alas (tai lopetetaan).

Tätä käsitystä vahvistaa lehdessä ollut uutinen, että Varkauden ja Joroisten entinen yhteinen sosiaali- ja terveyslautakunta teki päätöksen, että Joroisten hammashoidon röntgen siirretään Varkauteen. Tämä enteilee hammaslääkäripalveluiden siirtymistä Varkauteen.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri on valinnut väliaikaisen toimikunnan ja siihen kahdeksantoista jäsentä, jotka valmistelevat miten kuntien kesken sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään, kun sosiaali- ja terveysuudistus astuu voimaan. Toimikunnassa Varkautta ja Joroista edustavat varkautelaiset Reetta Kettunen ja Timo Tuunainen, joten toimikunnassa ei Joroisten ääni kuulu.

Joroinen on itsenäinen kunta, joka omistaa hyväkuntoisen terveysaseman, jossa palvelut ovat lähellä kuntalaisia. Joroinen ei voi jäädä tyhjän päälle vaan sen on puolustettava omia lähellä olevia palveluja, jotta sosiaali- ja terveyspalvelut säilyvät Joroisten terveysasemalla ja hoitoa tarvitsevat saavat laadukkaat palvelut oikeaan aikaan.

Nyt Varkaudessa ja Joroisissa on uudet päättäjät niin toivon teiltä, että käytte kunnon neuvottelut Varkauden ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin edustajien kanssa Joroisten kuntalaisten parhaaksi, koska asioihin voi vielä vaikuttaa vuoden 2022 aikana.

Toivotan teille Hyvää uutta vuotta ja menestystä kunnan asioiden hoidossa.

kunnallisneuvos