Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nimellä Sari Järn | Kuka pelkää politiikkaa? – Ei ole samantekevää, kuka milläkin kunnallisella luottamuspaikalla istuu ja valtaa käyttää

Monesti sanotaan, että kuntapolitiikka on joukkuelaji. Siksi ei ole samantekevää, kuka milläkin kunnallisella luottamuspaikalla istuu ja valtaa käyttää. Joukkuepelaamisen sääntöihin kuuluu se, että osataan ottaa vastuuta, ja toisaalta osataan antaa vastuuta myös muille.

Käynnissä olevissa luottamuspaikkaneuvotteluissa ratkaistaan, kuinka hyvin uudet valtuutetut ja ehdolla olleet asetetaan edustamaan kuntalaisia. Nyt näytetään, oliko äänestämisellä väliä.

Äänestysprosentti jäi tällä kertaa matalaksi; vain alle puolet käytti äänioikeuttaan. Osin ymmärrän kuntalaisia, osin en. Ymmärrän tunteen, ettei äänestämällä voi vaikuttaa. En moiti nukkuvien porukkaa. Sen sijaan mietin, miten oman kunnan asiat voisivat kiinnostaa enemmän.

Kuntalainen osallistuu joka tapauksessa kunnan toimintaan, vaikka ei olisikaan käynyt äänestämässä. Hän on kunnan palveluiden käyttäjä ja asiakas. Hän maksaa veronsa kuntaan, saattaa jopa olla kunnalla töissä.

Kunnan päätöksenteko vaikuttaa kuntalaiseen, oli sitten käynyt äänestämässä tai ei.

Elämme monin tavoin uudistumisen aikaa. Joroinen vaihtoi maakuntaa vuoden alussa. Moni edellisen kauden valtuutettu jättäytyi pois. Maailmaa ravisuttanut pandemia on väistämättä vaikuttanut meidän jokaisen elämään.

Monipaikkaisuudesta ja etätyöstä on tullut arkea, mikä saattaa vaikuttaa kunnan elinvoimaisuuteen. Kunnan tulee käyttää tämä tilanne ehdottomasti hyväkseen. Tulevalla valtuustokaudella on erityisesti pohdittava sitä, millainen meidän kuntamme on ja millaiseksi me haluamme sen kasvavan.

Joroinen täyttää tänä vuonna 390 vuotta. Moni meistä ainakin tässä vaiheessa toivoo, että syntymäpäiviä tulisi vielä lisää.

Tosin viime viikolla julkaistussa Ylen vaalikonejutussa selviää, että on hajontaa sen suhteen, pitäisikö kuntaliitosta Varkauden kanssa selvittää tulevalla valtuustokaudella. Itse en tässä vaiheessa näe liitosta tarpeelliseksi.

Toivon kotikunnallemme pitkää ikää.

Emme voi vielä varmasti sanoa, mitkä tehtävät kunnalle jatkossa kuuluvat. On varauduttava muutoksiin. Aluevaaleille on jo lyöty lukkoon päivämäärä 23.1.2022. Aluevaaleissa vaalipiirinä olisi hyvinvointialue. Kampanjan on suunniteltu alkavan 23.7.2021.

Pikaisella aikataululla on tarkoitus edetä.

Jos jätti äänestämättä kuntavaaleissa, se ei tarkoita, ettei voisi olla mukana vaikuttamassa asioihin. Monesti sanotaan myös, että päättäjät on valittu päättämään. Mitä sitä enää keneltäkään mitään kyselemään.

Jos nyt kuitenkin kyseltäisiin ja kuunneltaisiin, mitä kuntalaisille kuuluu ja mihin he haluavat osallistua ja vaikuttaa. Juuri nyt olisi menossa asukaskysely kävelyn ja pyöräilyn kehittämisestä Keski-Savon kunnissa (linkki kyselyyn).

Käykääpä vastaamassa.

Lopuksi haluan kiittää kaikkia teitä, jotka uskoitte minuun. Salaa toivoin, että olisin saanut ikävuosieni verran ääniä, mutta niitä tulikin vielä enemmän. Lupasin ennen vaaleja kuunnella ja olla rohkea. Tuleva valtuustokausi näyttää, olinko lupausteni arvoinen.

Yhdessä olemme enemmän. Tämäkin on joukkuepeliä.

Kirjastonhoitaja, kirjailija, TKI-asiantuntija, tuleva kunnanvaltuutettu (sd)