Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikolumni Sari Ristamäki Joroisten valtuusto sai pirteän, uuden kokoonpanon

Joroisissa oli sunnuntai-iltana monella aihetta juhlaan. Jos henkilökohtainen äänimäärä suretti, iloa saattoi irrottaa oman ryhmän menestyksestä. Sekä kokoomus, perussuomalaiset, SDP että kristillisdemokraatit nostivat äänimääräänsä edellistä vuoden 2017 vaaleista.

No, tunnelmaa voi latistaa sillä, että kyse ei tainnut olla ryhmien erinomaisuudesta vaan yksinkertaisesti siitä, ettei sitoutumattomat ollut enää jakamassa äänisaalista. Kokoomus kasvoi kolmen valtuutetun ryhmäksi ja pitkäaikainen kokoomusvaltuutettu Jari Toroi sai kaverikseen kaksi entistä sitoutumatonta Mari Huupposen ja Pauli Räisäsen, joka odotetusti palasi valtuustoon hyvällä äänimäärällä.

Demareiden suut olivat takuuvarmasti messingillä. Hyvän ja monipuolisen ehdokaslistan ansiosta kuusi valtuustopaikkaa säilyi Sari Juutilaisen ja Antero Jaakkolan äänimäärin menetyksestä huolimatta. Leea Oksiala palasi komeasti takaisin valtuustoon ja mukavan saaliin kalasti myös Sari Järn.

Ekstrajännitystä vaalitaistoon toi vuodeosasto. Osa demareista ei lähtenyt pelaamaan vaalipeliä vaan kannatti kevään valtuustossa yhä tuntuvien säästöjen hakemista vuodeosaston lakkautuksesta. Hannu Viirimaa äänesti ryhmäänsä vastaan ja siitä äänestäjät palkitsivat miehen kolmanneksi parhaimmalla äänimäärällä.

Moni povasi perussuomalaisille kahta valtuustopaikkaa mutta kunnon vaalivoitto tuli ja kolme paikkaa. Komean äänipotin napannut Risto Keinänen saa rinnalleen kaksi sanavalmista puoluetoveria, Hannu Lahtisen ja Eeva Tikkasen. On mielenkiintoista nähdä, millaista politiikkaa Joroisten historian tähän asti suurin perussuomalaisten valtuustoryhmä lähtee tekemään.

Kuntavaalien selvä äänikuningas oli jälleen Kimmo Ihalainen. Keskustan ryhmälle ei yhtä hyvin käynyt. Keskusta oli ainoa, jonka äänimäärä pieneni edellisistä vaaleista. Vielä kevättalvella oli tuntuma, että keskusta ottaa enemmistön 21-paikkaisesta valtuustosta. Toisin kävi ja puolue menetti neljä paikkaa. Haavoja joudutaan nuolemaan ja tulosta analysoimaan.

Kimmo Ihalainen kuninkaaksi ja Mimmi Valkonen kuningattareksi.

Vaikka keskustan rivit ovat totuttuun tapaan pysyneet mukavasti kasassa kuluneella valtuustokaudella, kulisseissa ei välttämättä ole aina helppoa, kun edistyksellisempi ja vanhoillisempi siipi ovat otatelleet. Keskusta on luisussa valtakunnallisesti ja siinä kyydissä paikallisesti ei kannattaisi kovin paljon energiaa tuhlata sisäiseen nahisteluun.

Keskustan valtuustoryhmä uudistuu tuntuvasti. Kahdeksan valtuutetun sakissa on viisi uutta, ja se antaa mahdollisuuksia hakee uutta, virkeää päätöksentekokulttuuria. Tulokkaista Mimmi Valkonen asetti äänikuningattaren kruunun kutreilleen.

Keskusta ei saa edes kristillisdemokraattien uuden valtuutetun Jarno Petterssonin kanssa enemmistöä valtuustossa.

Kaiken kaikkiaan Joroisten uusia valtuusto vaikuttaa pirteältä kokoonpanolta. Ikäjakauma on laaja niin kuin kuuluukin. Keskusta nuorenee, kun Janita Silmärin lisäksi läpi meni Jiri Leppänen ja myös Justiina Suhonen on alle nelikymppinen. Naisia ja miehiä on lähes yhtä paljon.

Uudet valtuutetut ovat myös ammattitaustaltaan varsin kirjavaa sakkia ja se on tietenkin hyvä. Kokemusta riittää monelta alalta.