Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide Päivi Anias | Äänestäminen on helppoa

Vaalikuume nousee ja keskustelu kiihtyy. Ikävästi myös siihen suuntaan, että ei kiinnosta, ei äänestä ja ei se kuitenkaan mitään vaikuta ja on vielä hankalaa. Minulla on yksi vinkki, jolla voisi alkaa kiinnostaa. Kaivappas esiin se näinä aikoina tullut lopullinen verolippu ja katso siitä rivi kunnallisvero, löytyykö?

Sinä, juuri sinä maksat tuon summan verran tätä kuntasirkusta. Melkoinen summa ja ihan joka vuosi. Niin ja lisäksi osa siitä rahasta, jonka maksat valtiolle siirtyy kunnan käyttöön valtionosuuksina. Joko heräsi kiinnostus mihin se sinun rahasi käytetään?

Itse et voi sitä yksin päättää, mutta äänestämällä voit ohjata rahan käyttöä. Äänestämällä sopivaa ehdokasta voit vaikuttaa siihen mihin kunnassa panostetaan. Toki lakisääteiset tehtävät, joita kunnan kontolla on lukemattomia, rajoittavat, mutta miten asiat tehdään ja mihin painotetaan, siihen pystyy vaikuttamaan.

Ai et tiedä ketä äänestää? Kuntavaaliehdokkaalle se on helppoa, jos ei pidä itseään hyvänä hommaan, niin leikkiin ei kannata edes lähteä. Minä olen siis jo äänelleni sijoituskohteen löytänyt, mutta jos sinä et ole ehdolla, niin tässä pari ilmaista vinkkiä, millä ehdokas löytyy.

Jututtaminen on yleensä paras tapa selvittää sopiva. Vaalitilaisuuksissa kannattaa siis käydä ja kaupan päälle saa makkaraa ja muuta oheistuotetta. Korona rajoittaa edelleen, ja jos live-tapaamiset eivät onnistu niin some ja netti antaa paljon tietoa.

Asiallinen valtuustoehdokas antaa kampanjassa myös yhteystietonsa julkisesti ja hänelle voi soittaa tai laittaa viestiä jos haluaa tarkennusta asia kysymyksiin.

1. Jos ehdokas on ihan kiva ja vaikka vanha koulukaveri, mutta hänen elämäntilanteensa on aivan eri planeetalta kuin omasi, niin silloinkin saattaa käydä niin, että tarpeenne eivät kohtaa.

2.Jos tarjolla on istuva valtuutettu, niin mieti mitä hän teki viime valtuustokaudella. Jos ääni kuului vain läsnäolo kyselyssä palkkion maksua varten niin varmaan kannattaa valita vähän toimeliaampi edustaja.

3.Jos mahdollinen ehdokkaasi aikoo valtuutettuna erota Eu:sta, nostaa eläkkeitä, poistaa autoveron ja jakaa ilmaisia ämpäreitä jne. ohita suosiolla. Tyyppi ei selkeästi tiedä missä vaaleissa on ehdokkaana.

4. Kun ehdokas lupaa ja vaatii jotain, muista kysyä millä se rahoitetaan ja keneltä vähennetään. Kunnan veroäyri on jo melko tapissa, joten sen nosto ei voi olla ainoa tie onneen.

Kun ehdokaslistasta karsii itselle sopimattomat pois, niin valinta on helpompaa. Kun mahdollisimman moni löytää ja käy äänestämässä sopivaa ehdokasta niin tulevan vaalikauden päätöksiä tekee kuntalaisia hyvin kuvaava joukko. Joroisten kunnassa ei asu mitään homogeenistä massaa, vaan erilaisia ihmisiä ja siksi myös valtuutettuja tarvitaan erilaisia.

Ennen kaikkea, äänestämisen jälkeen on helppo valittaa, jos hommat ei toimi. Sinä osallistut toiminnan rahoitukseen ja sinulla on oikeus kyseenalaistaa valtuuston päätöksiä ja toimintaa myös vaalien välissä.

Äänestys on nyt alkanut ja siitä suoriutuminen on oikeasti melko helppoa ja näppärää. Sydämestäni toivon, että mahdollisimman moni löytää sen viisiminuuttisen ja hoitaa homman. Jos äänestysprosentti on hyvä, antaa se valituille vahvan mandaatin toimia tulevalla kaudella.

kuntavaaliehdokas (sd.)