Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide Sari Järn | Ilmastotyötä pidetään suotta mörkönä taloudelle

Panin ilahtuneena merkille, että Joroisten kunta on lähtenyt tekemään konkreettista ilmastotyötä. Ympäristöministeriö myönsi hiljattain avustusta 45 hankkeelle, joilla kunnat ja alueet vähentävät kasvihuonekaasupäästöjään. Rahaa jaetaan yhteensä 2,6 miljoonaa euroa. Joroinen on yksi avustuksen saajista.

Mikä parasta, Joroisten ilmastotyö keskittyy nuoriin. Tavoitteena on edistää kestävän kehityksen, ilmastonmuutoksen, ympäristönsuojelun ja kiertotalouden osaamista sekä vaikuttaa lasten ja nuorten asenteisiin. Tarkoituksena on luoda sekä perusopetukseen että lukioon tähän tarkoitukseen sopiva, käytännönläheinen koulutusmalli. Kunnassa haettiin ilmastokoordinaattoria, jonka tehtävänä on alkaa rakentaa Green Studies -mallia.

Koulun hanke ei ole ainoa ilmastoon ja kestävään kehitykseen liittyvä toimenpide. Keski-Savon seudun kuntien yhteisenä tavoitteena on ollut laatia seudullinen ilmasto-ohjelma, jossa pyritään asettamaan seudun ilmastotyölle yhteiset painopisteet ja tavoitteet. Tätä ohjelmaa täydentävät kuntakohtaiset ilmastosuunnitelmat. Kuntakohtaisten suunnitelmien on tarkoitus valmistua kevään ja kesän 2021 aikana.

Itse nostaisin ohjelmasta esiin kiertotalouden. Se voi synnyttää alueelle uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja. Kiertotalouden ydinajatuksena on, että materiaali kiertää koko elinkaarensa ajan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että jokaisessa tuotannon vaiheessa otetaan huomioon, miten materiaalia voidaan hyödyntää uudelleen. Esimerkiksi Riikinnevan alue on maakunnallisesti merkittävä kiertotalouden keskittymä.

Jos kaipaat lisää tietoa kiertotaloudesta, ota osoitteeksi Avointen oppimateriaalien kirjasto eli aoe.fi.

Vaalikoneissa kyseltiin monin eri tavoin ympäristöön liittyviä kysymyksiä. Joroisten Lehden kysymykseen ”Päätöksenteossa ympäristö pitäisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle silloin, kun nämä ovat keskenään ristiriidassa.” vastasin, että olen samaa mieltä. Minusta talouskasvua ja työpaikkoja pystytään luomaan ympäristö huomioiden.

Yksi vaaliteemoistani on myös oppimisen puolustaminen. Minusta oppijana voi olla myös kunta. Siksi olenkin erityisen ilahtunut siitä, että kunta on lähtenyt mukaan ympäristöhankkeisiin, joissa opitaan ja opetetaan uudenlaisia tapoja toimia.

Joku voi vielä kouluvuosiensa perusteella ajatella, että ympäristöoppi on jotain sellaista, jossa opetetaan laittamaan roskat roskikseen kadunvarsien sijaan. Tulevaisuudessakin on hyvä opettaa roskien laittamista roskikseen, mutta ei enää vain siksi, että roskaisuus näyttää tympeältä. Tulevaisuudessa roskat pitää oppia laittamaan roskikseen myös siksi, että ne ovat tärkeä osa kiertotaloutta, jossa jäte on energian lisäksi uusiutuvasti käytettävää materiaalia.

Olen tämän vuoden virkavapaalla kirjastosta ja työskentelen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa TKI-asiantuntijana digitaalisen talouden yksikössä. Tavoitteena on tuottaa avointa oppimateriaalia digitoinnista. Minulla on ollut ilo ja onni päästä seuraamaan hankkeita, joissa asiat pyritään tekemään uudella tavalla, ilmasto- ja ympäristökysymykset huomioiden.

kirjastonhoitaja, kirjailija, kuntavaaliehdokas (sd.)