Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide Rauni Janhunen | Kumppania tarvitaan, yksin emme pärjää

Kahdeksan vuotta sitten Joroinen ja Varkaus olivat tehneet yhteistoiminta-alueen, jolla oli tarkoitus aloittaa sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden järjestäminen 1.1.2013 alkaen. Joroinen kuitenkin itse vastaisi koko ajan sote-kustannuksistaan ja kustannustenosuus on yli puolet koko kunnan talousarviosta. Alkukankeuden jälkeen voin jopa todeta, että siitä mistä aloitimme, on yhteistoiminta ”petraantunut” paljon.

Töitäkin sen eteen on ihan kiitettävästi tehty.

Sote saa aika ajoin tunteet kiehumaan ja kuohumaan. Silloin tahtoo unohtua se kaikki hyvä mitä aikaan on saatu. Näin ollut myös Joroisissakin, jos ei ole ollut aikoja lääkärille ja jonotusajat ovat olleet pitkiä.

Joroisissa erikoissairaanhoidon kustannukset olivat yhteistoiminnan alkaessa korkeat ja niihin puututtiin lautakunnassa ensimmäisenä. Potilaita kuljetettiin Joroisista Varkauden ja Mikkelin kautta Kuopioon ja takaisin tällaiselle ajelulle tulee hintaa.

Lautakunnassa todettiin, ettei näin voi jatkua. Varkauden ja Kysin välinen kumppanuusyhteistyö saatiin käyntiin ja Kysistä lääkäreitä Varkauteen ja sitä kautta myös Joroisiin. Varkauteen saatiin asiantuntevat lääkärit, jotka katsoivat joroislaisille potilaalle oikean jatkohoitopaikan ja näin lähetteiden määrää laskettua ja säästöä alkoi tulla.

Hankinnoissa siirryttiin yhteishankintoihin ja -kilpailutuksiin, jolloin aikaan saatiin huomattavia säästöjä. Potilastietojärjestelmä uusittiin yhtenäiseksi, joka helpotti hoitohenkilökunnan työskentelyä ja potilastietojen ajantasaista saantia lääkäreiden vastaanotoille.

Sosiaalipuolella huolta kiinnitettiin lasten ja nuorten pahoinvointiin. Aloimme hakea Joroisiin koulupsyykkaria ja koulupsykologia, jolta saisimme helpotusta kouluille arkeen ja apua meidän nuorillemme.

Nyt olemme siinä tilanteessa, että Joroisissa on 2–3 lääkäriä terveyskeskuksessa, laboratoriopalvelut, hammaslääkäripalvelut ja röntgen on paikalla 2 kertaa viikossa. Myös neuvolapalvelut, kouluterveydenhuolto ja sosiaalihuollon palvelut toimivat.

Vähennyksiäkin on jouduttu tekemään. Koko aikaista valvontaa tarvitseva hoito ensiavusta on siirretty kustannussyistä Varkauteen, röntgenpalvelujen määrää on laskettu, vuodeosaston potilaspaikkoja on vähennetty. Kutenkin meillä toimii kaikki tarvittavat sote-lähipalvelut.

Yhteistyössä Varkauden kanssa olemme saaneet tämän paletin toimimaan ja Joroisten osalta meidän entisellä kunnanjohtajallamme Joonas Hännisellä on ollut iso rooli tässä tehtävässä. Siitä hänelle iso kiitos!

Päättäjien tehtävänä on ollut varmistaa se, että esitetyt ja tehdyt päätökset ovat olleet joroislaisten etu. Ainahan ei kaikki päätökset miellytä ja tehdään kompromisseja. Se kuuluu tähän politiikkaan ja demokratiaan.

Maamme hallitus kaavailee 21 itsehallintoaluetta, jotka toteutuisivat 1.1.2023. Palveluiden järjestäminen siirtyisi Pohjois-Savon hyvinvointialueelle yhden päätöksenteon, yhden johdon ja yhden rahoituksen alle.

Mitä kaikkea tämä tarkoittaa Joroisille, jää nähtäväksi. Yksi asia on varmaa: yksin emme pienenä kuntana pärjää. Onneksi olemme jo luoneet yhteistyönpohjaa Varkauden kanssa ja toiveeni on, että se yhteistyönpohja myös kantaa näissä muutoksen tuulissa, jotta voimme yhdessä ajaa etujamme yhteisten asioiden puolesta kuntalaistemme parhaaksi.

valtuutettu, perusturvalautakunnan varapuheenjohtaja, kuntavaaliehdos (kesk.)