Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide Kaisa-Johanna Yli-Tokola | Soveltuvuusarviointi kuuluisi olla osa kunnanjohtajan rekrytointia, kun kyse on näin merkittävästä tehtävästä

Olen seurannut Joroisten Lehdessä käytyä keskustelua ja mielipiteiden vaihtoa kunnanjohtajan rekrytointiprosessiin liittyen näin hakijan näkökulmasta. Olen kiitollinen, että pääsin haastateltavien joukkoon.

Vaikka rekrytointiprosessi on kesken, olen tulkinnut olevani se haastateltu hakija numero 4, joten minun osalta kisa on jo siten selvä. Jatkoon en päässyt. Sen vuoksi rohkenen ilmaista myös oman mielipiteeni.

Hannu Lahtinen toi esiin mielipiteensä kunnanjohtajan rekrytointiprosessiin liittyvän soveltuvuusarvioinnin tekemättä jättämisestä (JL 6.5). Samassa lehdessä Miia Varis oli yleisesti kommentoinut soveltuvuusarviointia osana rekrytointia. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kimmo Ihalainen avasi näkemyksiään tiedolla johtamisesta ja kommentoi myös kunnanjohtajan rekrytointiprosessia (JL 12.5).

Olen samaa mieltä Lahtisen ja Variksen kanssa siitä, että soveltuvuusarviointi kuuluisi olla osa rekrytointia, etenkin kun kyse on näinkin merkittävästä tehtävästä kuin kunnanjohtajan virasta. Omasta kokemuksestani voin todeta, että soveltuvuusarviointi antaa paljon myös hakijalle itselleen.

Luin kunnanhallituksen 3.5. kokouksen pöytäkirjasta, että soveltuvuusarviointia ei ole tarkoituksenmukaista tehdä yksin Jaakko Kuroselle, koska hänellä on pitkä johtamiskokemus Joroisissa.

Mielestäni tälläinen perustelu ei yksin riitä täyttämään tiedolla johtamisen tunnusmerkistöä ja tiedon käyttöä päätöksenteossa. Tietynlainen tuttuus ei voi olla riittävä perustelu sille, ettei soveltuvuusarvioinnille ole tarvetta. Kun tietoa päätöksenteon tueksi olisi saatavilla enemmän, miksi sitä ei nähdä tarpeelliseksi hankkia, etenkin kun soveltuvuusarviointi olisi ulkopuolisen tahon tekemä, nimenomaisesti Joroisten kunnanjohtajan valintaa varten tehtävä arviointi?

Tietynlainen tuttuus ei voi olla riittävä perustelu sille, ettei soveltuvuusarvioinnille ole tarvetta.

Kuuluuhan valtuustolla olla riittävästi tietoa päätöksentekoa varten. Tiedolla johtamisen tärkeyttä korostin myös omassa haastattelussani – sivuuttaahan väitöstutkimukseni myös tätä aihetta.

Soveltuvuusarvioinnin teko tarjoaisi Jaakko Kuroselle suotuisamman lähtökohdan aloittaa työnsä uutena kunnanjohtajana, niin ikään kun hänet siihen tehtävään valittaisiin, tai mahdollistaisi Olli Lipposen etenemisen rekrytointiprosessissa.

Voi olla, että valintaryhmä tahattomasti ja tiedostamattaan hankaloittaa näin Kurosen asemaa uutena kunnanjohtajana, jos rekrytointiprosessin yllä leijuu epämääräinen ”suhmuroinnin” varjo siitä syystä, että soveltuvuusarviointia ei nähdä tarpeelliseksi tehdä, kun on ennestään tuttu. Tokihan valitsijaryhmä, samoin kuin kunnanhallitus ja -valtuusto voivat toimia näinkin, mutta jos peräänkuulutetaan tiedolla johtamista ja tiedon käyttöä päätöksenteossa, sitä olisi hyvä hankkia.

Se nimenomaan lisää päätösprosessin avoimuutta ja läpinäkyvyyttä sekä tarjoaa suotuisan lähtökohdan uudelle kunnanjohtajalle aloittaa vaativassa työssään.

Toivon sydämestäni onnea ja menestystä uudelle kunnanjohtajalle ja kaikkea hyvää joroislaisille!

yksi hakijoista