Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Jaettavan tekeminen on kaikkein kauneinta

Hyvää voidaan luvata ja tarjota vasta, kun on jotain jaettavaa. Tämän takia kunnan taloudesta on pidettävä huolta ja pyrittävä luomaan mahdollisuuksia elinvoiman ylläpitämiseksi ja edistämiseksi. Tosiasioiden tunnustaminen ja niihin sopeutuminen ovat tärkeitä taitoja.

Suomen kuntakentän väestönkehitys on ollut tiedossa jo pitkään. Tilastojen ja ennusteiden mukaan väki vähenee ja vanhenee etenkin täällä Itä-Suomessa. Tarvitaan älykkään sopeutumisen taitoja, joiden avulla osataan arvioida ja ennakoida tulevaa sekä tehdä oikeita ratkaisuja, joilla haasteet ja vaikeudet voitetaan. Kuntalaisten tarpeet on tunnistettava ja kyettävä takaamaan palvelut myös niukkenevin resurssein. Tämä edellyttää toimintatapojen uudistamista ja ennakkoluulottomia uusia vaihtoehtoisia ratkaisuja palvelutuotannossa. Tulevaisuuden investoinneissa on etukäteen pohdittava mm. uusille rakennuksille vaihtoehtoisia käyttömahdollisuuksia tarpeiden muuttuessa.

Jaettavaa syntyy vain työpaikkojen, työn tekemisen ja yleisen toimeliaisuuden kautta. Tämän takia kunnan keskeinen tehtävä on yritysten toimintaympäristön tukeminen kunnan käytettävissä olevin keinoin. Näitä ovat mm. kaavoitus, neuvonta ja innovointi sekä harkittu ja perusteltu toimitilojen tarjoaminen.

Muistutamme, että jokaisen tekemä työ on arvokasta. Sisäinen yrittäjyys ja ylpeys omasta hyvin tehdystä työstä ovat hyveitä, joiden arvo ja aikaansaatu yhteinen lopputulos ovat tärkeitä. Isommassa kuvassa yritteliäisyyteen ja yrittämiseen kannustaminen ovat keskeisiä, sillä erilaisissa yrityksissä syntyneet työpaikat ovat hyvinvointimme keskeinen perusta.

Omista juuristamme olemme ylpeitä. Haluamme myös jatkossa panostaa varhaiskasvatukseen ja koulutukseen, sillä ne tarjoavat hyvän lähtökohdan tulevaisuuden tekijöille. Maa- ja metsätaloudella on kunnassamme merkittävä rooli. Myös alkutuotantoyritysten toimintamahdollisuuksista on pidettävä huoli.

Kuntamme tunnetaan mm. teräsmieskisoista, musiikkipäivistä, kanavan liikuntamahdollisuuksista ja Kartano-Golfista. Nämä vakiintuneet tapahtumat ja liikuntamahdollisuudet myös osaltaan tukevat alueen markkinointia jopa mahdollisena asukkaiden sijoittumiskohteena. Etätyön ja moniasuinpaikkaisuuden teemoista puhutaan laajasti, mutta näiden edistyminen kaipaisi toimia valtion taholta mm. useamman koti- ja verotuskunnan rajapintojen selvittelyssä sekä vastuiden jaoissa ja eri virastojen maantieteellisessä sijoittelussa.

Kuntalaiset tekevät ja rakentavat kunnan. Siksi jokainen kuntalainen sekä hänen panoksensa ovat tärkeät. Myös silloin, kun apua tai tukea tarvitaan. Tartutaan asioihin ja pidetään Joroinen hyvänä paikkana asua ja elää myös jatkossa.