Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide Janita Silmäri | #kaikkimukaan äänestämään

Ajatteletko, että vaaleissa äänestäminen ei kannata? Pidätkö äänestämistä hyödyttömänä tapana, jolla ei ole mitään vaikutusmahdollisuuksia?

Olen kuullut vuosien varrella monen jättävän äänestämättä, koska: ”ei kiinnosta” ja ”mikään ei kuitenkaan muutu” tai ”ei kukaan kuitenkaan kuuntele, mitä päätetään”.

Mihin äänestämättömyys sitten johtaa? Äänestämättä jättäminen tukee välillisesti nykyisiä päättäjiä, koska vallassa olevilla on suurimmat mahdollisuudet saada omat kannattajansa liikkeelle. Lisäksi äänestämättä jättäminen tukee myös niitä, joiden kanssa et ole laisinkaan samaa mieltä, kuinka kuntamme asiat tulisi hoitaa.

Minulle äänestäminen on ollut aina luihin ja ytimiin iskostettu tärkeä kansalaisoikeus. Nimenomaan oikeus eikä pakko. Äänioikeuden käyttämisellä osoitan, ettei ole samantekevää, miten asioita hoidetaan, mitä päätetään ja minkälaisille arvoille päätöksiä rakennetaan.

”Mikään ehdokas ei ole sopiva” -ongelma on melko yleinen. Harvemmin mielipiteet ehdokkaan kanssa menevätkään aivan täydellisesti yksiin. Hyvä valtuutettu ottaa huomioon kuntalaisten mielipiteet laaja-alaisesti, ei vain omansa. Kannattaakin valita ehdokas, kenen kanssa arvot menevät eniten yhteen. Se on sitten pois niiltä, keiden mielipiteiden kanssa on eniten ristiriitaisuuksia. Pienessä kunnassa se yksikin ääni voi oikeasti vaikuttaa siihen, pääseekö ehdokas valtuustoon vai ei.

Valtuustotyö on yhteispeliä. Se on yhteispeliä päättäjien-, kunnan työntekijöiden ja etenkin kuntalaisten kanssa, sillä valtuutettu on teidän kuntalaisten valtuuttama tekemään niitä päätöksiä, jotka ovat kuntalaisille on hyviä. Valtuutettu on myös velvoitettu kuuntelemaan kuntalaisia ja ottamaan asioita selville. On puhallettava yhteen hiileen.

Suomeen on luotu kovalla työllä älyttömän hyvä yhteiskunta, usean tutkimuksen mukaan jopa maailman paras. Sen ovat luoneet tavalliset ihmiset, osallistumalla aktiivisesti asioidensa parantamiseen, myös äänestämällä, luottamalla toiseen ja siten kehittämällä yhteiskuntaamme.

Politiikka ei muutu, se muutetaan. Jokaisella meistä on valtaa ja sitä tulee käyttää. Tiedät, mitä pitää tehdä: äänestä ehdokasta, kuka on sinulle sopivin. Sitten voit alkaa nykimään päättäjiäsi hihasta tai ottaa yhteyttä. Kerro, missä mättää ja mikä menee hyvin sekä heitä ideoita. Yhdessä toimimisessa on voima!

Hyvää kevättä kaikille ja tsemppiä kaikille kunnanvaltuustoehdokkaille vaaleihin!

kuntavaaliehdokas (kesk.)