Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide Kimmo Ihalainen | Kuntaa johdetaan tiedolla – ei luulolla tai uskomuksilla

Luulosta todetaan sanakirjassa: mielipide, käsitys, kuvitelma, olettamus, otaksuma, vaikutelma, uskomus. Itse johdan tiedolla, en luulolla. Olen pahoillani, tätä lukiessa jotkut tuntevat tuskaa. Tieto saattaa lisätä sitä.

Aloitetaan kunnan sijoitusvarallisuudesta. Se syntyi energialaitoksen myynnin myötä ja sijoitustoiminta aloitettiin 2017. Reilun 11 miljoonan euron varallisuudesta kaksi varainhoitajaa sai tehtäväksi sijoittaa 6,5 miljoonaa euroa valtuuston määrittelemin ehdoin. Loput noin 5 miljoonaa euroa rahastoitiin käyttötarkoituksena kunnan kehittäminen.

Viimeksi mainitulla tilillä on tällä hetkellä 3,3 miljoonaa euroa. Rahaa on käytetty yritystalon rakentamiseen ja urheilukentän peruskorjaukseen. Sijoitusten arvo oli 7,4 miljoonaa euroa 31.3.2021 Kasvua on siis n 900 000 euroa 3,5 vuodessa.

Luulo siitä, että varallisuutta on hoidettu huonosti tai että sitä käytettäisiin harkitsettomasti on, niin kuin luulot yleensä, väärä.

Tässä kohtaa voisin kysyä, mitä kuntalaiset hyötyi aiemmin päätetystä metsän myynnistä mutta en viitsi. En kaivele menneitä vaan katse on eteenpäin.

Vuodeosastoon liittyvät päätökset herättävät myös luuloja. Eli mielipiteitä, käsityksiä, kuvitelmia, olettamuksia, otaksumia, vaikutelmia, uskomuksia.

Mutta viimeisin tieto johti päätökseen osaston säilyttämisestä. Selkeällä äänten enemmistöllä valtuustossa. Säilyttäminen ei tule heijastumaan kunnan talouteen negatiivisesti vaan positiivisesti.

Vuodeosasto ei aiheuta lisäleikkausta valtionosuuteen soteuudistuksen myötä ja kunta saa vuokratuloja hyvinvointialueelta kiinteistöstä 3+1 vuoden ajalta.

Kyse säästöjen näkökulmasta on yhdestä vuodesta 2022, eikä 5 vuodesta niin kuin jossain esitettiin, luulona. Odotetaan kaikessa rauhassa päätöksiä valtakunnallisesta sote-uudistuksesta ja toimitaan päätösten raameissa, kun sen aika on. Sen hetken tiedon mukaan. Ei luulon.

Kunnanjohtajan valintaprosessia luullaan, siis oletetaan, otaksutaan hyvin kummalliseksi. Taas sattuu. Sorry.

Prosessi koostuu valtuuston ja hallituksen päätöksistä, hallituksen nimeämän parlamenttaarisen valintaryhmän esityksestä. Viimeisenä valtuusto päättää asiasta 31. toukokuuta. Kaikki paitsi tietosuojalain määräämät henkilöihin kohdistuvat, haastatteluihin liittyvät prosessin osat ovat julkisia.

Eräs hakija ilmoitti haastattelun päätyttyä, että vaatii yksimielisen esityksen valinnastaan valintaryhmältä ja hallitukselta. Lisäksi hän kieltäytyi soveltuvuusarvioinnista.

Erittäin hyvin mennyt haastattelu saikin dramaattisen käänteen lopussa, kun hakija itse sulki itsensä pois valittavien joukosta, ei siis ollut enää käytettävissä. Olisiko tämä pitänyt ”luulla” etukäteen?

Valintaryhmän, sihteereineen, kokonaisarvioinnissa hakijoista syntyi kaksi paria. 1 ja 2 erottuivat selvästi paremmiksi kuin 3 ja 4. Näin ollen ryhmä päätti esittää parasta hakijaa valtuustolle päätettäväksi.

Kimmo Ihalainen

kunnanhallituksen puheenjohtaja , kuntavaaliehdokas (kesk.)