Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide Satu Pyörälä | Tylyä tekstiä vuodeosastosta

Demariedustajien mielestä vuodeosaston ylläpito on vanhoillista ja kallista laitoshoitoa (JL 29.4.) ja sen pitäminen turhaa ”leikkimistä”, joka vie rahat kotisairaalatoiminnan kehittämiseltä. Kunnanhallituksen puheenjohtajan mukaan vuodeosaston sulkeminen ei kuitenkaan ole juuri tällä hetkellä säästötavoitteen kannalta pakollista.

Palvelupäällikkö Reetta Kettunen muistutti jutussa myös siitä, että kaikkea hoitoa ei kotona pystytä antamaan, vaan aina tarvitaan myös osastopaikkoja.

Tietenkin on aivan selvää, että oman kunnan vuodeosasto lopetetaan jossain vaiheessa. Niin hyvä ja inhimillinen lähipalvelu on nyky-yhteiskunnassa tullut tiensä päähän, eikä sellaiseen ole tulevaisuuden sote-järjestelmässä varaa. Tämä on se syy, miksi vuodeosaston lakkauttamista voi ehdottaa säästötoimena.

Asiaa ei tarvitse naamioida edistykseksi, eikä leimata vuodeosastotoimintaa vanhanaikaiseksi. Vaikka kotisairaalatoiminta kehittyy, tarvittavat osastopaikat tulevat pitemmällä tähtäimellä olemaan Varkaudessa ja siihen on tyytyminen.

Kotipitäjän vuodeosasto on ollut kullanarvoinen niille, jotka ovat sen palveluita tarvinneet. Siellä potilas on voinut toipua lähellä omaisia tai viettää heidän kanssaan elämänsä viimeiset päivät.

Ympärivuorokautisen lääkäripäivystyksen puuttuminen ei sinänsä ole peruste osaston lakkauttamiselle. Se ei ole välttämätöntä ainakaan saattohoidossa, jossa tärkeintä on hyvä ja lämminhenkinen hoiva.

Sitä on Joroisten vuodeosastolla saanut, josta suurkiitos henkilökunnalle.