A2-kielen, Joroisten tapauksessa saksan kielen opiskelun hyödyistä ja kustannuksista on käyty viime aikoina vilkastakin keskustelua. On mietitty sitä, onko taloudellisesti järkevää tarjota opetusta, joka ei ole pakollista.
Talouden tasapainottamista pohtinut konsultti esitti pitkän saksan lopettamista säästösyistä. Pienellä kunnalla on rahareikiä valtavasti ja muuttotappiokuntana emme voi haaveilla verotulojen kasvusta, jolla alijäämää olisi mahdollista paikata.
Mielestäni kielitarjonnan kaventaminen ja A2-kielen lakkauttaminen olisi kuitenkin valtava virhe ja vääryys lapsiamme kohtaan. Se rajaisi heidän mahdollisuuksiaan tulevaisuudessa.
Koulutus ja sivistys ovat perusoikeuksia, joiden tulee olla tasavertaiseesti kaikkien saavutettavissa. Koulutuksella on merkitystä tasa-arvoisuuden ja yhdenvertaisuuden edistämisessä. Se mahdollistaa ”luokkamatkustuksen”, omien kykyjen avulla tapahtuvan yhteiskunnallisen nousun.
Siksi koulutusta ja kieliopetusta on oltava tarjolla, jotta kaikilla lapsilla olisi mahdollisuudet saavuttaa oma potentiaalinsa. Edetä elämässä niin pitkälle kuin mahdollista. Toteuttaa unelmansa.
Siksi sosioekonomisen taustan vaikutusta koulutusvalintoihin on pyrittävä aktiivisesti pienentämään. Siksi kielten opiskelua on markkinoitava aktiivisesti ja puhuttava niin lapsille kuin meille vanhemmillekin sivistyksen ja opiskelun hyödyistä. Koulutuksellinen tasa-arvo on kilpailuvaltti.
Pienellä maalla ei yksinkertaisesti ole varaa hukata osaamispotentiaaliaan.
Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (sd.)