Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide Jari Toroi | Nyt hykerrellään tyytyväisyyttä muistamatta tosiasioita siitä, että valtiolta tulleet korona-avustukset ovat määräaikaisia ja kertaluontoisia

Kuntavaalien piti oleman viime sunnuntaina, mutta kuten muistamme, ne siirrettiin kesäkuulle. Epätietoisuus, rajoitukset ja odottaminen ovat jättäneet leimansa elämäämme reilun vuoden ajan ja ehkäpä juuri sen takia ei vaalienkaan tulo kovin selvästi näy arjessamme.

Pari puoluetta on julkaissut paikallislehdessämme ajatuksiaan, käsityksiään ja linjauksiaan niin kuntamme tilasta kuin omista lupauksistaan ja tavoitteistaankin. Perin ristiriitaisilta tuntuvat monet ajatukset eikä niihin samaistuminen ole ihan helppoa. Yhtäältä puhutaan kunnan talouden hyvästä hoidosta sekä tilasta ja toisaalta uutisoidaan leikkaustarpeesta. Samoin julistetaan, mihin kaikkeen tulee olla varaa, mutta veroja eikä maksuja ei saa korottaa. Jokin ei tässä mallissa toimi.

Kuten Pauli Räisänen viime viikolla kirjoitti, on valtion taholta jaettu kuntiin rahaa niin avokätisesti, että alijäämäisen tilinpäätöksen vuonna 2020 tehneitä kuntia saa hakea. Nyt sitten hykerrellään tyytyväisyyttä muistamatta tosiasioita siitä, että nämä valtiolta tulleet korona-avustukset ovat määräaikaisia ja kertaluontoisia.

Ja mikä pahinta, velkarahaa kaikki. Sitten on taas arki edessä ja on pärjättävä omillamme.

Joroisten kunta on järjestänyt palvelunsa lähes kautta linjan hyvin kustannustehokkaasti. Siksi säästöjen hakeminen ja sopeuttaminen ovat perin juurin työläitä. Kun tähän tosi asiaan lisäämme sen, että kuntamme on varsin kova verottaja (JL 11.2.2021), on sanalla sanoen vaikea miettiä, miten julkisuudessa paljon puhuttua kuntien kestävyysvajetta osaltamme puretaan.

Joroisten kunta käytti apunaan konsulttipalveluita selvitellessään eri vaihtoehtoja säästökohteiden löytämiseen. Myös kuntalaisilta kysyttiin mielipiteitä. Kuten Sinikka Häyrinen kirjoitti, kyselyn asiat vaativat kovasti työstämistä, pohtimista, valintoja sekä ennen kaikkea vastuuta.

Hykerrellään tyytyväisyyttä muistamatta, että valtiolta tulleet korona-avustukset ovat kertaluontoisia.

Kyselyn muotoilut eivät olleet kovin onnistuneita ja vastaukset saattoi arvata jo ennalta.

Olisi kenties tarvittu vaihtoehtoisia kysymyksiä siitä, mitä tehdään, jos joka tapauksessa jostain ja jotain joudutaan karsimaan. On sanomattakin selvää, ettei sellaisia asioita, joista kaikki yksimielisesti tahtoisivat luopua, hevin löydy.

Meitä joroislaisia asuu vielä noin 4 700 henkilöä eri puolilla pitäjää. Kaikki samanlaisia ja samanarvoisia. Siksi onkin aivan aiheellista pohtia esimerkiksi kirjastoauton kohtaloa.

Kirjastolaitosta pidetään monilla tahoilla sivistysvaltion merkkinä ja siksi kirjastopalveluiden säilyttäminen ja kehittäminen ovat aivan perustavan laatuisia asioita. Se, tarjotaanko kirjastoauton palveluja laajemman yhteistyön mahdollistamana tai tarjotun palveluliikenteen tms. kautta ovat niitä asioita, joihin on yhdessä ja vastuullisesti haettava ratkaisuja. Vain yhdessä sen voimme tehdä tosiasiat tunnustaen ja parhaat mahdolliset ratkaisut hakien.

Meidän on muistettava kaikki ja pidettävä huolta kaikista, myös tulevista. Eikä heille saa jättää kohtuutonta taakkaa kannettavaksi sen enempää kunnan kuin valtionkaan tasolla.

Uskallan kirjoittaa Joroisten Kokoomuksen ehdokkaiden olevan valmiita yhteisten ratkaisujen vastuulliseen etsimiseen.

Kirjoittaja on Joroisten Kokoomus ry:n puheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas