Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide Pauli Räisänen | Kuntapäättäjät ovat erittäin taitavia keksimään koronatuille käyttökohteita ja säästämisen ajatus unohtuu

Edellisessä Joroisten Lehdessä Martti Ikonen muisteli suunnan korjaamisen vuosia 2008–2016. Siinä oli ”vedetty hatusta” miljoonia, joille ei ole mitään perustetta.

Energialaitoksen myynti oli tiukka paikka. Vastustin silloin sen myyntiä, mutta jälkikäteen on myönnettävä, että olin väärässä. Myynti oli oikea ratkaisu.

Laitos oli auttamattomasti liian pieni. Nykyisessä tilanteessa energialaitoksella ei olisi mitään mahdollisuutta pärjätä.

Myrskyvahinkojen korvaukset, linjojen korvaaminen maakaapeloinnilla ja edullisen sähkön hankinta olisi ollut mahdoton tehtävä kannattavasti. Ainoa asia mitä voi pohtia jälkiviisaana, niin olisiko pitänyt mennä osakkaaksi ostavaan yhtiöön ja nostaa vuosittaisia osinkoja eikä ottaa miljoonien rahatukkua ”hukattavaksi”?

Noiden vuosien aikana tapahtuneista lukuisista muutoksista parhaat olivat suunnan muuttaminen JJR:stä Keski-Savoon. Sinne me kuulumme.

Toinen suuri asia oli Jari-Pekan saaminen Joroisiin. Loistava yritys ja paljon työpaikkoja. Nyt viitostietä ajavat sentään huomaavat, missä kohdassa Joroinen on.

L ukuisista muutoksista parhaat olivat suunnan muuttaminen JJR:stä Keski-Savoon.

Meidän nykyiseen tilanteeseen on vaikuttanut maamme hallitus jakamalla silloisen valtiovarainministeri Katri Kulmunin johdolla ilman mitään todellista näyttöä tarpeesta miljardeja euroja.

Joroisiin koronatuki oli 1,15 miljoonaa. Sille ei ole perustetta, koska meidän ”koronavuoden” verotulot olivat kuitenkin 0,714 miljoona euroa suuremmat kuin edellisen ”normaalivuoden”.

Hienoa on, että verokertymä on huomattavasti suurempi kuin edellisenä vuotena. Joroisten veronmaksajille on ollut työtä tarjolla Joroisissa ja Varkaudessa. Suurimmalla osalla Joroisten yrityksillä on ollut koronasta huolimatta hyvä viime vuosi.

Hyvä kun kunnan kassaan tulee rahaa, mutta huonoa, että se on valtion velkarahaa. Ennätysmäistä valtion velkaa ei ehditä maksamaan me. Tuskin edes meidän lapsemme.

Saman rahanjaon ansiosta myös lähes kaikkien lähikaupunkien ja kuntien kassat pullistelevat rahaa. Kuntapäättäjät ovat erittäin taitavia keksimään niille rahoille käyttökohteita ja säästämisen ajatus unohtuu.

Nyt on valittava valtuustoon vastuuta kantamaa pystyviä henkilöitä huolehtimaan tiukasta taloudenpidosta. Kuluja on edelleen karsittava ja säästöohjelmaa toteutettava.