Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide Martti Ikonen | Joroinen tarvitsee nyt uuden alun kunnanhallintoon; Toivottovasti se tapahtuu kunnallisvaaleissa kesäkuussa

Kunnallisvaalit vuonna 2008 käytiin Joroisissa voimakkaassa ja kiihkeässä populismin ilmapiirissä. Sitoutumattomien vaalivoitto oli kohtalokas hyvin hoidetulle Joroisten kunnan taloudelle ja kunnan tulevaisuudelle.

Kun kunnanjohtaja Paavo Rinnemaan johdolla kertyneet säästöt oli syöty, niin alkoi tuottavan omaisuuden myynti. Kunnan omaisuutta oli kerrytetty usean sukupolven aikana.

Suuri osa Joroisten kunnan metsäomaisuudesta myytiin. Metsäomaisuuden myynnin jälkeen myytiin energialaitos.

Myynnissä meni myös kaksi vesivoimalaitosta ja koko kuntaa kattava jakelu verkosto. Tähän lisäämme vielä energialaitoksen hankinnassa tapahtuneen täydellisen katastrofin, jossa kunta menetti 4–5 miljoonaa euroa.

Nyt etsitään säästöjä kunnan talouden korjaamiseksi. Keskusteluun on noussut uudelleen terveysaseman vuodeosaston lopettaminen, jolla saataisiin aikaan 300 000 euron säästö. Säästö edellä kerrotun jälkeen olisi kuin rikka rokassa, niin holtitonta kunnantalouden hoito on ollut.

Näyttää siltä, että Joroisten terveysaseman vuodeosasto pyritään lopettamaan, sekä myös muita terveysaseman palveluja ajetaan alas tai siirretään Varkauteen. Näillä ratkaisuilla pyritään jouduttamaan kuntaliitosta. Josta lienee jo sovittu pienessä piirissä?

Joroisten terveysasema on säilytettävä, sekä perusterveydenhoitoon kuuluvat palvelut vuodeosasto, lääkärienvastaanotto, laboratorio ja röntgen palvelut, sekä sosiaalipalvelut kunnan omassa päätösvallassa.

Emme voi jäädä tyhjän päälle, sillä tiedossa ei ole miten Varkauden uuden sairaalan akuuttiosasto, sisätautiosasto ja kirurgia käytännössä toimivat.

Valtakunnan tasolla päätetään sosiaali- ja terveysuudistuksesta, jossa maakunnat järjestää kuntien terveyspalvelut. Maakunnan kuntien välisessä neuvotteluissa Joroisten kunnan edustajien on pidettävä huoli siitä, että kunta säilyttää oikeudenmukaiset edut sille kuuluvissa sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Toivottavasti Joroisten kunnan päättäjät löytävät 12 kunnanjohtajan virkaa hakeneiden joukosta sellaisen kunnanjohtajan, jonka johdolla kunta saisi taloutensa kuntoon, vauhtia yritystoimintaan ja joka tinkimättömästi puolustaa sosiaali- ja terveyspalvelujen säilyttämistä omassa kotikunnassamme.

Joroinen tarvitsee nyt uuden alun kunnanhallintoon. Toivottovasti se tapahtuu kunnallisvaaleissa kesäkuussa.

Kunnallisvaaleihin on vielä aikaa, siksi olisi hyvä äänestäjien keskustella ehdokkaiden kanssa, mitä mieltä he ovat kunnan säilyttämisestä itsenäisenä kuntana ja sosiaali- ja terveyspalveluiden säilyttämisestä kotikunnassamme omana ja omassa päätösvallassamme.

kunnallisneuvos