Koronaa voi syyttää monesta asiasta, ja yksi niistä on ollut kuntavaalien ehdokashankinnan nihkeys. Kovin on silti vaikeaa lähteä pistämään Joroisten kuntavaaliasetelmien nahkeuteen virusta syylliseksi, vaikka se melkoiseksi paholaiseksi onkin osoittautunut.
Joroisissa on asettunut ehdolle tässä vaiheessa 44 kansalaista. Naapurissa Varkaudessa ehdokkaita on lähes saman verran pelkästään demareilla. Perussuomalaiset, kokoomus ja vasemmisto tulevat perässä 30 ehdokkaan listoilla.
Leppävirrallakin ylitettiin yli 100 ehdokkaan raja. Jopa tuntuvasti pienemmässä Heinäveden kunnassa ehdokkaita on nyt 49, enemmän siis kuin Joroisissa.
Kun Joroisten kunnanvaltuuston koko putoaa 21 valtuutettuun, näillä listoilla lähes joka toinen ehdokkaista menee läpi. Tässä suhteessa tilanne ei kyllä ollut paljon kummempi edellisissäkään vaaleissa. Ehdokkaita oli tuolloin 63 ja läpi meni 27 valtuutettua.
Mutta onhan yli kuusikymmentä ehdokasta kelpo joukko koeteltuja kansalaisia Joroisten kokoisessa kunnassa. Lähelle viime vaaleja pitäisi taas pyristellä, jos kuntavaalien virkeyden tahdotaan olevan yksi merkki eläväisestä ja kehittyvästä kunnasta, jossa demokratia toimii.
Nyt pitäisi saada uusi, viimeinen draivi ehdokashankintaan. On hyvä homma, että kuntavaalien siirto kesäkuuhun toi lisäaikaa. Innokkaiden kunnan kehittäjien on aikaa nousta koloistaan ehdokaslistoille aina 4. toukokuuta saakka.
Joroisten kuntavaaliasetelmat ovat varsin mielenkiintoiset. Valtuuston pienenemistä on turha jäädä suremaan. Toki paikkojen väheneminen tuo oman ripauksensa vaalitaisteluun mutta ehkä sitäkin merkittävämpi muutos on, ettei sitoutumattomien ole enää ehdokaslistaa.
Vaikka sitoutumattomien tarun loppuminen on ollut hetken aikaa ennakoitavissa, ryhmä sai kuitenkin viime vaaleissa kuusi valtuutettua. Samaan suoritukseen kipusivat viimeksi demarit. Sitoutumattomat ja demarit nousivat molemmat noin 22 prosentin ääniosuuteen.
On varsin mielenkiintoista, minne kallistuvat äänestäjät, jotka ovat useiden vaalien ajan äänestäneet sitoutumattomia. Toivottavasti eivät ainakaan kotisohvalle, sillä Joroisten äänestysprosentti on ennestäänkin heikko. Viimeksi uurnille vaivautui 57,1 prosenttia äänioikeutetuista.
Viimeksi vaalit olivat keskustan juhlaa: 12 valtuutettua ja yli 39 prosenttia äänistä. Keskustalla on siis paljon puolustettavaa ja ehdokaslistan pitäisi olla yhtä komea kuin puolueen mahti Joroisten kuntapolitiikassa.
Perussuomalaisille nostetta voisi tulla puolueen valtakunnallisesta draivista mutta ainakaan vielä se ei ehdokasmäärässä näy. Sitoutumattomien luopumisesta on saattanut olla hyötyä demareiden ja kokoomuksen ehdokashankinnalle: ainakin molempien ehdokasmäärä on kasvanut hieman.
KD:llä, kokoomuksella ja perussuomalaisilla on syytä tehdä innolla vaalityötä sikälikin, että ryhmä säilyy entistä pienemmässä valtuustossa.