Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nimellä Jaakko Kuronen Mitä Savvoo ollaan – Voisiko olla niin, että nyt eletään historiallista välivaihetta, joka johtaa yhteen Savon maakuntaan?

Vuoden vaihteessa tapahtui Joroisten kannalta historiallisesti merkittävä muutos. Joroisten kunta siirtyi osaksi Pohjois-Savoa.

Mitä tämä sitten tavan kuntalaiselle merkitsee? No eipä tässä vaiheessa juuri yhtään mitään. Maakuntaraja on hallinnollinen. Maakunnallinen ja kunnallinen hallinto näyttäytyy kuntalaisen arjessa melko pienenä.

Suurin kaikkia äänioikeutettuja kohtaava muutos on vaalipiirin vaihtuminen. Joroislaiset saavat eduskuntavaalaissa halutessaan äänestää varkautelaista tai vaikkapa leppävirtalaista ehdokasta kansanedustajaksi. Pikaisesti historiaa selailemalla en törmännyt tilanteeseen, jossa näin olisi ollut.

Aina vuodesta 1906 saakka Mikkelin alue ja Kuopion alue ovat olleet omat vaalipiirinsä ja Joroinen on kuulunut näistä ensimmäiseen.

Isossa kuvassa maakunnan vaihdolla voi olla suurempikin merkitys. Joroisten ja Varkauden yhteisten asioiden edunvalvonta helpottuu. Olemme luonteva osa Varkauden työssäkäyntialuetta ja meillä on paljon yhteisiä etuja ja intressejä edistettävänä ja valvottavana.

Tämän kevään aikana Pohjois-Savon maakuntavaltuustoonkin nimetään kaksi joroislaista jäsentä. Lienee jo seuraavassa kunnanvaltuustossa.

Keski-Savon osalta tilanne on edelleen haastava. Heinävesi siirtyi osaksi Pohjois-Karjalaa ja Pieksämäki jatkaa osana Etelä-Savoa. Myös Joroinen kuuluu edelleen Etelä-Savon sairaanhoitopiiriin. Muun muassa koronaan liittyvissä asioissa olemme saaneet Mikkeli-vetoisesti erinomaista tukea ja apua.

Voisiko olla niin, että nyt eletään historiallista välivaihetta, joka johtaa yhteen Savon maakuntaan? Tätä on eri keskusteluissa nostettu esille, mutta Mikkelin näkökulmasta vaihtoehto ei houkuta.

Keski-Savon kannalta Savon maakunta olisi kuitenkin erinomainen asia. Olisimme keskellä maakuntaa ja Pieksämäki, Leppävirta, Varkaus ja Joroinen muodostaisivat kahden maakunnan suurimpien kaupunkien väliin oman alueensa, jossa olisi yli 50 000 asukasta. Tällä olisi jo painoarvoa, jos asioiden eteenpäin viemisessä olisi yhteinen intressi.

Yhtä kaikki, tärkeintä on edelleen hyvä yhteistyö jokaiseen suuntaan. Siltoja polttamalla joutuu kahlaaman tai uimaan. Mieluummin rakennellaan uusia siltoja ja vahvistetaan vanhoja.

Meillä on hyvät suhteet edelleen Etelä-Savon suuntaan ja ennen maakunnan vaihdosta on ollut jo erinomaista yhteistyötä yli maakuntarajojen niin pohjoiseen, etelään, itään kuin länteenkin. Edelleenkin esimerkiksi sivistystoimen asioita pohdiskellaan yhdessä Heinäveden, Varkauden, Leppävirran ja Pieksämäen sivistysjohtajien kesken.

Lukioyhteistyötä kehitellään parasta aikaa niin Varkauden kuin Leppävirrankin kanssa ja olemassa olevaa yhteistyötä on edelleen Etelä-Savon pienten lukioiden kanssa.

Kuntavaalien vaalipiiri on edelleen ennallaan. Joroisten rajojen sisältä äänestetään edelleenkin itsenäisen kunnan tuleva kunnanvaltuusto. Ehdokasasettelu lienee kiivaimmillaan eri puolueissa ja ryhmissä ja muutaman viikon sisällä saamme kuulla, minkä verran ehdokkaita Joroisissa asettuu tavoittelemaan paikkaa uudessa 21-paikkaisessa valtuustossa.

Jos sinä vielä mietit, niin lähde ihmeessä mukaan! Yhteisten asioiden hoitaminen on mukavaa ja kannustavaa. Tehtävän myötä tutustuu uusiin ihmisiin ja saa vaihtaa mielipiteitä monista asioista.

Vaikka kunnanvaltuuston rooli onkin hallinnollisesti merkittävä, voi kunnallispolitiikkaa ajatella myös harrastuksena, josta nauttii ja joka on vaihtelua vaikkapa sille omalle päivätyölle. Jos et lähde ehdolle niin muista kuitenkin äänestää!

Lopuksi haluan kiittää joroislaisia ihmisiä vastuullisesta käyttäytymisestä koronan aikana. Todella hienoa nähdä, miten kaupassa tai muualla asioidessa ihmiset käyttävät maskeja.

Yksittäiset koronatapaukset on pääsääntöisesti saatu hienosti nitistettyä eikä laajempia ryppäitä ole syntynyt. Jaksetaan jatkossakin huolehtia itsestämme ja muista.

Vielä tulee sekin aika, kun saamme yhdessä kohdata ja jutella kasvotusten monenlaisissa monipuolisen ja vireän kuntamme tapahtumissa.

Aurinkoista kevättä kaikille!

Kirjoittaja on Joroisten sivistysjohtaja.