Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide Markku Hyvönen: | Kaikki Joroisten kylät tarvitsevat valokuidun – Minkä verran sinä olisit valmis satsaamaan kotikuntasi työpaikkojen turvaamiseen?

Savon Voima kunnostaa sähköverkkojaan ensi kesänä Joroisissa ainakin Maavedellä, Kaitaisissa ja Palviaisissa. Viime kesänä saatiin hyviä kokemuksia yhteisrakentamisesta valokuidun ja sähköjen osalta Joroisten kirkonkylän ympäristössä.

Kustannussäästöt ovat molemmille osapuolille merkittävät. On järkevää rakentaa kuitu ja sähköt samalla kertaa. Kuidut voi rakentaa myöhemminkin, sähköjen jälkeen, mutta se voi tulla maksamaan helposti 500–1000 euroa enemmän kiinteistöä kohti, kun edessä oleva sähköverkko hidastaa ja vaikeuttaa rakentamista.

Jos kuituja ei nyt rakenneta yhdessä sähköjen kanssa, niitä ei tulla rakentamaan ennen kuin on pakko. Ja sitten on jo monille liian myöhäistä.

Joroisten kunnan tulevaisuuden kannalta on erittäin tärkeää, että kunnan joka kolkassa on valokuituyhteydet. Se on paras tapa luoda edellytykset tulevaisuuden työpaikoille ja pitää kylät asuttuina sekä turvata kunnan verotulot peruspalveluiden turvaamiseksi.

Maailmalta on saatu tieteellisesti tutkittua tietoa ja se kertoo, että alueet, joilla on huonot tietoliikenneyhteydet taantuvat ja kuolevat pois, kun yritykset muuttavat pois ja työpaikat häviävät. Kun taas alueet, joilla on toimivat yhteydet kasvavat ja kehittyvät, koska yritykset menestyvät paremmin ja luovat työtä ja toimeentuloa alueen asukkaille.

Nyt on tärkeää kaikkien ”sähköt maihin” alueiden asukkaiden herätä ja hankkia tietoa valokuidusta päätöksensä pohjaksi, ottaako valokuitu vai ei. Varsinkin Palviaisten asukkaat, heillä mobiilimasto on lähellä ja siksi yhteydet ovat hiukan paremmat kuin muualla ja toimivat nyt hyvin, mutta nekään yhteysnopeudet eivät tule riittämään 2030-luvulla mihinkään.

Helmikuun loppuun mennessä on jätettävä hankkeen tukihakemus Ely-keskukseen. Sitä ennen on päätettävä, rakennetaanko valokuituverkko ja missä laajuudessa, ja ketkä lähtevät mukaan.

Se, että juuri nyt yhteydet ovat riittävät, ei tarkoita sitä, että ne olisivat riittävät enää viiden tai kymmenen vuoden päästä. Maan parhaiden asiantuntijoiden arvio (MMM/Ficora) tiedonsiirron nopeus tarpeesta 2030 on, että se on 150 kertaa suurempi kuin se oli 2018. Mitä arvelet, nopeutuuko mobiiliyhteytesi niin paljon?

Olemme siirtymässä teollisesta yhteiskunnasta tietoyhteiskuntaan. Muutos tulee muuttamaan lähes kaikki tapamme toimia. Valtioneuvosto on tehnyt päätöksen, että kaikki palvelut on digitalisoitava vuoteen 2028 mennessä. Jää nähtäväksi onko silloin kaikki digitalisoitu, mutta ainoa mikä on varmaa, on että silloin ei voi elää enää ilman kunnollisia tietoliikenne yhteyksiä.

Korona on osoittanut, että 4G yhteydet eivät riitä kunnolla oikein mihinkään, ei ainakaan etätyön tekemiseen. Ilmayhteyksien välityskapasiteetti on rajallisuuden lisäksi epävakaa ja helposti hakkeroitavissa.

Kun kaista jaetaan kaikkien käyttäjien kesken, mitä enemmän on käyttäjiä, sen vähemmän jokaiselle jää kaistaa käytettäväksi. Mobiilimaston (4G) välityskapasiteetti vaihtelee 100–600 Mbit/s, riippuen käytettävästä taajuudesta. Jos se on 300 Mbit/s, siitä jää 30 Mbit/s kullekin, jos käyttäjiä on kymmenen. Jos käyttäjiä on 50, jää vain 6 Mbit/s.

Silloin etätyöt jäävät tekemättä ja teräväpiirto lähetykset eivät enää näy televisiosta.

Nyt on tärkeää, että jokaiseen kiinteistöön Joroisten kunnan alueella voidaan rakentaa valokuituyhteydet. Yksikään iso operaattori ei tule noita yhteyksiä koskaan rakentamaan.

Jos yhteydet halutaan, kyläläisten on rakennettava ne itse, kuten tehtiin Kerisalossa. Se vaatii kaikkien kyläläisten omaa aktivisuutta ja työmäärä on suuri. Ilman kylien omaa aktiivisuutta valokuituyhteyksiä ei koskaan tule.

Joroisten kunnan alueiden kaikki asukkaat, joilla ei ole valokuitua, aktivoitukaa ja ryhtykää toimiin valokuituyhteyksien rakentamiseksi kylillenne. Pohtikaa vakavasti, otatteko valokuidun vai ette. Kannattaa ajatella asioita laajemmin kuin vain omasta näkökulmasta: ”Mihin minä tarvitsen valokuitua juuri nyt?”

Pohdi, millainen on tilanne 10–20 vuoden päästä ja mihin voisit tarvita kuitua silloin.

Minkä verran olisit valmis satsaamaan kotikyläsi ja -kuntasi työpaikkojen turvaamiseen? Kuitu on kallis hankkia (1000–3000 euroa), mutta se takaa vakaat ja aina riittävät yhteydet vuosikymmeniksi eteenpäin olipa tarpeesi millainen tahansa.

Kun rakennetaan yhteydet kaikkiin kiinteistöihin kerralla, saadaan halvin ja paraslaatuisin verkko.

Maaseutu on tutkitusti paras paikka elää ja kasvattaa lapsia terveellisessä ja turvallisessa ympäristössä. Valokuitu ei takaa mitään, mutta se mahdollistaa Joroisten kunnan asuttuna pitämisen.

Kaikki muu on kiinni meidän jokaisen omista toimista. Kannattaa keskustella asiasta koko suvun kesken ja lyödä eri sukupolvien voimavarat yhteen.

sumishalukkuus maaseudulla on lisääntynyt ja asumiskelpoisille asunnoille ja kesämökeille on kysyntää ja valokuitu on siihen tärkeä lisä. Pysyäkseen hengissä, Joroinen tarvitsee valokuidun joka kylälle.

Lisätietoja valokuidusta saa muun muassa osoitteesta Kerisalo.fi