Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Nimellä Jani Kautto: | Valtio nimeltä Joroinen – Voisiko olla niin, että meillä on ollut joskus asioista päättämässä tiukasti komentoja sanellut Kekkonen?

Monella tapaa yllätyksellinen ja haasteellinen vuosi 2020 on nyt takana. Tämä alkanutkaan vuosi tuskin tulee vielä olemaan se normaali, johon on totuttu, mutta toivottavasti jo lähempänä sitä.

Tämän kaiken poikkeuksellisen toiminnan keskellä kauan odotettu maakunnan vaihtokin sujui kuntalaisen näkökulmasta sujuvasti. Taustalla siihen liittyy tietysti paljon asioita, joita on valmisteltu ja tekemistä riittää vielä jatkossakin.

Olen kuitenkin varma, että kaikki tuo tehty ja tehtävä työ on tarpeellista ja siitä hyötyy loppujen lopuksi ihan jokainen kuntalainen.

Viikonloppuna meillä kotona oli pöytäkeskustelussa puhetta vuoden ja maakunnan vaihtumisesta. Keskustelussa vilahtivat käsitteet kunta, kaupunki, maakunta ja saattoipa jossain kohtaa tulla mainittua EU ja muista valtioistakin jotain.

Eräs pöytäseurueen nuoremmista jäsenistä sitten alkoi ääneen pohtimaan, että mikäs tämä Joroinen nykyään sitten on… kaupunki vai valtio ja mikä se maakunta oikein on.

Tiedä sitten, osasinko antaa oikeanlaisen vastauksen tuohon maakunta-asiaan ja toisaalta tuskin kysymyksen esittäjä sitä enää kunnolla kuuntelikaan. Eräs pöytäseurueen aikuinen kuitenkin kommentoi, että siinäpä sinulle kolumnin aihe – valtio nimeltä Joroinen.

Oli sen verran mehukas ja mielenkiintoinen ajatus, että se alkoi pyöriä päässä. Aloin miettimään ja muistelemaan joidenkin vuosien ja jopa vuosikymmenten takaista Joroisten historiaa, josta tosin minulla itselläni ei ole muistikuvaa, koska olen tänne muuttanut vasta tällä vuosituhannella.

Monenlaisia tarinoita sen sijaan olen kuullut ja lukenut.

Mutta löytyisikö meiltä yhtymäkohtia esimerkiksi Suomi-nimiseen valtioon. Voisiko olla niin, että meillä on ollut joskus asioista päättämässä tiukasti komentoja sanellut Kekkonen, joskus hyvänä käytännön toteuttajana kaikkien kanssa hyvin toimeen tuleva varovaisuudestaan tunnettu Koivisto.

Joskus on etsitty vihreämpää ruohoa aidan toiselta puolelta. Olisiko myös joskus joku tai jotkut yllättäneet vaaleissa varsinaisella jytkyllä?

Tapahtumien osalta mieleen tulee myös fosfaattikaivos- ja Caruna-kaupat. Mutta jottei pelkästään tuntuisi negatiiviselta, niin onhan olympiastadionkin vihdoin viimein peruskorjattu.

Soten valmistumista sen sijaan vielä vähän odotellaan, tosin siihen etsisin vertailua vaikka ydinvoimalasta, joka ei myöskään meinaa valmistua koskaan. Itse aiemmin olisin lyönyt vetoa ennemmin ydinvoimalan, kuin soten puolesta, mutta näyttää siltä, että joudun myöntämään olleeni väärässä.

Tällainen ajatusleikki on mielestäni mukavaa ja viihdyttävää, mutta toivottavasti tästä ei nyt kukaan pahoita mieltään, koska se ei tosiaankaan ollut tarkoitus.

Värikkäitä persoonia päättäjäporukassa ja hallinnossa on aina ollut ja toivottavasti tulee aina myös olemaan. Värikäs keskustelu tuo joskus esiin todella toteuttamiskelpoisia ideoita. Ja niille on aina käyttöä. Kuuluisalla tunareihin viittaavalla kommentilla ei yleensä saa aikaan mitään positiivista…

Turvallista tätä vuotta kaikille!