Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nimellä Anu Ylitolonen Hei sinulle, vaikka meillä on ikävä, joulu tulee – vaikka me kaipaamme, joulua ei ole peruttu

Halusin lähestyä sinua kirjeellä tässä joulun kynnyksellä. Olet ollut paljon mielessäni. Olen miettinyt, mitä sinulle kuuluu ja kuinka olet olemassa tämän poikkeuksellisen vuoden käydessä kohti viimeisiä päiviään.

Vuoden alkaessa emme olisi varmasti osanneet aavistaa, millainen vuosi meillä on edessämme. Ehkä on parempikin, että emme tienneet.

Vaikka vuoteen on mahtunut paljon epävarmuutta, hämmennystä ja kysymyksiä, toivottavasti mukaan on mahtunut myös hyviä asioita, joita muistella.

Tämä edessämme oleva joulu on erilainen sinulle ja minulle, aivan kaikille. Ehkä olet pettynyt siihen, etteivät toiveet läheisten kohtaamisesta ja yhdessäolosta voineet toteutua niin kuin olisit halunnut.

Ehkä koet helpotusta, ettei tänä vuonna tarvitsekaan laittaa suurta sukujoulua vaan voi juhlia yksinkertaisemmin. Ehkä kannat sisälläsi syvää yksinäisyyttä, joka korostuu joulun keskellä.

Minäkin olen kokenut monenlaisia tunteita valmistautuessani jouluun. Olen surrut sitä, että en voi sulkea syliini niitä rakkaitani, joiden näkemisestä on liian pitkä aika.

Olen myös ikävöinyt sellaisia yhteisiä hetkiä, joiden arvon tajuan nyt erityisellä tavalla, kun kohtaaminen ei ole mahdollista.

Tuntuu myös oudolta, ettei tänä vuonna ole mahdollisuutta kokea yhteistä joulua kirkossa. Rakastan sitä hämyisää, kynttilöiden valaisemaa tunnelmaa, joka jouluaattona ja joulun pyhinä on niin väkevästi kirkossa läsnä.

Osallistuminen virtuaalisesti on hieno mahdollisuus, mutta se ei ole sama asia kuin konkreettinen läsnäolo – ei jumalanpalveluksen toteuttajille eikä osallistujille. Silti olen iloinen siitä, että edes virtuaalisesti voimme kokoontua yhteen.

Vaikka mielessäsi lienee monenlaisia ajatuksia ja tunteita, toivon, että kaiken keskellä saat viettää hyvän joulun. Sitä toivon myös itselleni.

Hyvä joulu voi syntyä hyvin monenlaisista asioista. Ei ole yhtä ainutta oikeaa kaavaa ja tapaa. Ehkä tänä jouluna meillä onkin mahdollisuus huomata ne asiat, mitkä joulussa ovat meille erityisen tärkeitä.

Tänä vuonna minua on puhutellut syvästi Anna-Mari Kaskisen sanoittama ja Jiri Kurosen säveltämä joululaulu Jouluna he kaikki ovat täällä. Laulu alkaa sanoilla ”Jouluna he kaikki ovat täällä, he kaikki, joita rakastimme niin.” Ainakin minun ajatuksissani tulevat yhteen ne, jotka ovat jo edesmenneet, ja ne, joita tänä jouluna emme pääse tapaamaan. Laulun kertosäe on lohdullinen: ”Ja jälleen kerran joulu saapuu meille. Nyt loista, hento liekki kirkkaana. Tuo, seimen Lapsi, lohtu särkyneille. On lähellämme valon maailma.”

Vaikka meillä on ikävä, joulu tulee. Vaikka me kaipaamme, joulua ei ole peruttu. Seimen Lapsi syntyy tänäkin jouluna sinua ja minua varten.

Mitä siis toivon sinulle tähän jouluun? Toivon kaikkea sitä, mikä lohduttaa sydäntäsi. Toivon sitä, mikä antaa iloa, voimia ja lepoa. Toivon sitä, mikä saa sinut hymyilemään.

Kaiken maailman epävarmuuden keskellä olkoon joulun viesti kirkas: valo voittaa pimeän, Kristus on syntynyt maailmaan. Tästä merkkinä palavat jouluyönä Joroisten kirkon valot. Toivo on totta!

Siunattua ja hyvää joulua sinulle!

Kirjoittaja on Joroisten kirkkoherra.