Monet nuoret tutustuvat työelämään ensimmäisen kerran peruskoulussa viikon tai kahden viikon pituisilla työelämään tutustumisjaksoilla (TET). Myös oppituntien puitteissa tapahtuu työelämään, eri elinkeinoihin ja ammattialoihin tutustumista sekä työnhaun harjoittelua.
Työelämäpainotteisessa opetuksessa työhön tutustuminen ja opetus koululla vuorottelevat. Oppilaat ovat 1-2 päivää viikosta työpaikalla ja loput koulussa.
Tavoitteena on pyrkiä tukemaan nuoren oppimista, peruskoulun loppuun saattamista sekä opintojen jatkamista toisella asteella. Oppilaiden kanssa sovitaan, miten oppiminen noiden työssäolopäivien aikana hoidetaan.
On monia asioita esimerkiksi matematiikkaan ja kieliin liittyen, joita voi oppia myös työtä tekemällä.
Nuorisobarometri 2019 tutkimuksen mukaan työharjoittelut ja kesätyöt vaikuttavat eniten nuorten uravalintaan. Seuraavaksi eniten valintoihin vaikuttavat ammattiin ja työhön liittyvät tekjjät sekä vanhemmat.
Tutustuminen itseä kiinnostavaan alaan joko tet-jaksojen tai työelämäpainotteisen opiskelun kautta voi tuoda varmuutta alan sopivuudesta itselle.
Toivotaan, että nuorille tarjoutuisi mahdollisuus päästä harjoitteluun.
Työn tekeminen ja työstä saatu positiivinen palaute voi nostaa nuoren itsetuntoa ja kannustaa eteenpäin varsinkin tilanteessa, jossa elämä on syystä tai toisesta haasteellista eikä nuori ole pystynyt tai jaksanut panostaa koulunkäyntiin ja opiskeluun.
Parhaimmillaan onnistuneet työelämäjaksot voivat vaikuttaa siihen, miten merkitykselliseksi nuori kokee niin koulutuksen kuin työnkin omassa elämässään. Nämä ovat tärkeitä asioita niin koulutukseen hakeutumisen, ammattiin valmistumisen kuin työhön sitoutumisenkin kannalta.
Vanhemmilla on tutkimusten mukaan merkitystä uravalintoihin. Se, miten me aikuiset puhumme työelämästä ja millaista viestiä välitämme vaikuttaa siihen, miten merkityksellisenä ja tavoittelemisen arvoisena lapsemme ja nuoremme pitävät työhön liittyviä asioita.
Pienet silmät ja korvat seuraavat kovin tarkasti meitä aikuisia. Myönteiset viestit kantavat pitkälle.
Koronatilanteesta johtuen tet-jaksoja on peruttu tai siirretty. Tilannetta seurataan. Toivotaan, että nuorille tarjoutuisi mahdollisuus päästä harjoitteluun.
Työelämäjaksot eivät olisi onnistuneet ilman paikallisia työnantajia, yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat jo vuosia omalta osaltaan tukeneet nuoria sekä koulun kasvatustehtävää tarjoamalla nuorille harjoittelupaikkoja.
Ensi kertaa työmarkkinoille saapuvan nuoren ohjeistaminen oman työn ohella voi olla joskus haastavaakin. Toivottavasti nuoren työelämään opastaminen kuitenkin myös palkitsee.
Lämpimät kiitokset siis teille, voimia työhönne ja turvallista syksyn jatkoa!
Kirjoittaja on Joroisten yläkoulun ja lukion o pinto-ohjaaja .