Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nimellä Jaakko Kuronen Päättäjiä ja päätöksiä tarvitaan: älkää kieltäytykö suoralta kädeltä, jos kuntavaalien ehdokkaaksi kysytään

Korona hallitsee uutisia ja kirjoituksia. Korona taitaa hallita myös poliittista kannatusta mittaavien mielipidemittausten tuloksia ainakin valtakunnan politiikassa.

Koronan myötä on tapahtunut myös paljon hyvää. Perheet ovat ehkäpä viettäneet aiempaa enemmän aikaa yhdessä, kotimaan matkailu on lisääntynyt merkittävästi ja etenkin luontomatkailu on saavuttanut suuren suosion. Toivottavasti korona ei kuitenkaan ole tullut jäädäkseen.

Yksi niin sanotun normaali ajan toimintaa tulevana keväänä ovat kunnallisvaalit. Haastavasta koronatilanteesta huolimatta vaalit lienee käydään ajallaan tavalla tai toisella.

Olen entisenä päättäjänä huolestuneena kuulostellut, ettei vaaleihin ole helppo saada ehdokkaita ja moni nykyinen päättäjä on lopettamassa.

Muistan kun uutena kuntaan paluumuuttajana suostuin ehdokkaaksi reilusti yli kymmenen vuotta sitten. Silloinkin oli kuntataloudessa haasteita eikä glamouria luottamushenkilöille ollut tarjolla. Lähdin kuitenkin ehdolla ja tulin valituksi.

Kokemus kunnallispolitiikassa oli ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen.

Valitusoikeus eri asioihin menee viimeistään siinä vaiheessa, jos ei ole käyttänyt äänioikeuttaan.

Puolueiden ja ryhmien ehdokasasettelu on lienee käynnissä tai käynnistymässä. Mikäli teitä kysytään mukaan niin älkää suoralta kädeltä kieltäytykö.

Jos taas koette mielenkiintoa kunnallista päätöksentekoa kohtaan, kysykää itse rohkeasti ryhmistä ehdokkaaksi asettumista. Kannustan vahvasti haastamaan itseään ja hankkimaan monipuolista kokemusta elämäntilanteesta riippumatta.

Mahdollisen valinnan myötä, valittu pystyy kyllä vaikuttamaan siihen, kuinka paljon aikaa luottamustoimiin on mahdollista käyttää. Rooleja on monia ja kaikkia tarvitaan.

Jos olet nuori, mieti ehdokkaaksi lähtemistä tulevaisuutesi kannalta. Siitä on varmasti enemmän hyötyä kuin haittaa. Jos pohdit mihin puolueeseen tai ryhmään voisit kuulua, kysele puolueiden ajatuksia ja etsi ryhmä jossa ajatuksesi parhaiten kohtaa.

Kunnallisessa päätöksenteossa politiikalla ei saisi olla liian suurta merkitystä. Joroisissa kaikissa ryhmissä on tilaa monenlaisille ajatuksille. Avarakatseisuutta ja uusia ajatuksia tarvitaan.

Jos olet jo kokeneempi, mutta et ole ollut vielä kunnallispolitiikassa mukana, sinulla on laajaa näkökulmaa tuoda omaa kokemustasi kuntamme hyväksi. Meillä on hyvä kunta ja siitä tulee pitää hyvää huolta.

Pääset tätä kautta konkreettisesti vaikuttamaan moneen kunnan kehittämiseen ja palveluihin liittyvään päätöksentekoon. Kuntapolitiikassa varsinkin meidän kokoisessa kunnassa, pääsee aidosti vaikuttamaan ja päättämään.

Toivottavasti tulevan valtuustokauden aikana soteratkaisu saadaan maaliin ja ratkaisut ja päätökset em. palveluista tehdään laajemmilla hartioilla ja maakunnan voimin. Paikallisesti päätettävät asiat konkretisoituvat entistä enemmän ja ovat sellaisia, joihin jokaisella meistä on mielipide.

Tämä luo lisää mahdollisuuksia käyttää entistä enemmän aikaa paikallisiin pieniin kehitystoimiin ja antaa kunnille helpotusta myös talouden hallitsemiseen. Muut kuin sotekustannukset ovat helpommin ennakoitavissa ja niihin on helpompi vaikuttaa.

Kannustan ja haastan kaikki pohtimaan ehdolle asettumista ja kannustan myös puolueita ja ryhmiä hyvään ja rakentavaan vaalityöhön. Mikäli juuri sinusta ei tule ehdokasta, niin pidäthän kuitenkin huolen, että vaikutat edes äänestämällä.

Mielestäni ns. valitusoikeus eri asioihin menee viimeistään siinä vaiheessa, jos ei ole edes käyttänyt äänioikeuttaan. Länsimainen demokratia on hieno asia ja sitä tulee vaalia viimeiseen saakka.

Korkea äänestysprosentti on yksi tapa tunnustaa demokratian toimivuutta. Kukaan meistä ei varmasti haluaisi Venäjän tai Valko-Venäjän kaltaista tilannetta, jossa äänioikeudella ei juurikaan tunnu olevan merkitystä. Haluttu lopputulos vaaleille saadaan viimeistään vaalivilpin kautta.

Mukavaa syksyä! Pidetään turvaväleistä ja läheisistä huolta ja nautitaan edelleen Suomen kauniista luonnosta ja kuntamme hienoista liikuntapaikoista.

Kirjoittaja on Joroisten sivistysjohtaja.