Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide Sinikka Sikanen Joroisten kieltenopetuksen ei saa antaa kuihtua pois

Peruskoulun pitkäaikainen rehtori Raimo Salkinoja loi Joroisten Lehden (20.8.2020) kirjoituksessaan katsauksen Joroisten koulujen kieltenopetuksen historiaan viimeisten 25 vuoden ajalta. Kuten kirjoituksesta selvisi, Joroisten monipuolinen kieltenopetus sai laajaa valtakunnallista huomiota. Joroinen oli palkittu edelläkävijä.

Vapaaehtoisen kielten A2-saksan ryhmät viidennelle luokalle muodostuivat helposti ja poikkeuksetta joka vuosi tuon 25 vuoden ajan. Kieliä opiskeltiin runsaasti.

Viime viikolla Joroisten Lehti (3.9.) kertoi, ettei Joroisten peruskoulussa enää lukuvuonna 2020–21 yksikään 5.luokkalainen aloittanut vapaaehtoisen saksan kielen opiskelua. Vaikka ryhmän muodostamisen alaraja on laskettu aikaisemman 10 oppilaan sijasta seitsemään oppilaaseen, ryhmää ei saatu kasaan.

Lehtijutussa arveltiin mahdollisia syitä kiinnostuksen puutteeseen kuten 6. luokalla alkava ruotsin opiskelu ja kolmen kielen opiskelun raskaus. Toisaalta tutkimukset osoittavat että mitä useampia kieliä osaat, sen helpompaa uusia on oppia. Lisäksi mitä nuorempana aloitat kielten opiskelun, sen otollisempi oppija olet.

Jos ei ensi vuonnakaan saada saksan kielen opiskelijoita, poistaa kunta sivistysjohtaja Jaakko Kurosen mukaan kieliohjelmasta viidenneltä luokalta alkavan saksan kielen. Se tulisi olemaan suuri vahinko. Se, mikä näin kerran menetetään, ei palaa uudelleen.

Joroisten perusopetuksen järjestämissuunnitelmassa oppilasmäärät vaihtelevat vuoteen 2025 mennessä 39–56 oppilasta/ 5.vuosiluokka. Oppilasmäärät vähenevät mutta eivät suorastaan romahda.

Kieltenopiskelusta keskustellaan parhaillaan valtakunnallisesti. Suomen Kuvalehdessä oli viime viikolla artikkeli kielen opetuksen kapeutumisesta. Sunnuntain 6.9. HS:n ykköspääkirjoitus otti kantaa samaan asiaan. Siteeraan pääkirjoituksen loppua:

”Kielet eivät ole toistensa vihollisia. On hyvä, että osaamme englantia ja opiskelemme ruotsia. Se ei kuitenkaan riitä. On aika herätä puolustamaan monipuolisempaa kielitaitoa.”

Toivottavasti emme elä Joroisissa omassa kuplassamme vaan turvaisimme täällä koulunsa käyvien oppilaiden tasaveroiset mahdollisuudet Joroisten ulkopuolella ja maailmalla.

Vapaaehtoisen kielen opiskeluun ei voi pakottaa, mutta siihen voivat koulu ja huoltajat lapsia innostavasti kannustaa.

Kirjoittaja on Joroisten entinen, eläkkeellä oleva sivistysjohtaja.