Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide Jari Sistonen | Onko Joroisten tärkein kilpailuetu nyt menetetty?

Koulujen kieltenopetuksesta on otettu kantaa Joroisten Lehden lisäksi myös Helsingin Sanomissa kokonaisen sivun verran. Kannanotoissa asiaa on käsitelty usealta kannalta, mutta tärkein kulma on jäänyt vähälle.

Tämä näkökulma on laadukkaan, vaativan ja monipuolisen koulutuksen tuoma kilpailuetu sekä kansakunnalle, kunnalle, yrityksille ja etenkin yksilölle itselleen.

Meidän oman kunnan, Joroisten, tärkein ja liiankin usein ainoa merkittävä todellinen kilpailuetu on ollut loistava ja monipuolinen koulutus omalla kylällä. Tarkoitan tällä kieltenopetusta, käden taitoja sekä niitä teoria-aineita, kuten äidinkieli, matematiikka ja fysiikka, joita työelämässä eniten tarvitaan.

Tämän laadukkaan koulutuksen houkuttelemana olen onnistunut saamaan yritykseemme perheellisiä ammattilaisia. Olen hämmästynyt ja pettynyt viime aikojen yleisestä passiivisuudesta erityisesti kielten opiskelun ja sen valikoiman markkinoinnin suhteen.

Onko todella niin, että Joroisissa annetaan noin vain valua hukkaan tärkein kilpailuvalttimme ja todetaan, että ”sorry näin vaan kävi”, shit happens? Tässä asiassa vastuu on koko kylällä.

Ovatko lasten vanhemmat, isovanhemmat ja kyläläiset tarpeeksi painottaneet lapsille ja nuorille kielitaidon sekä kansainvälisyyden merkitystä elämässä onnistumiselle? Onko annettu nuorille periksi kun vähän laiskottaa? Onko opettajat jaksaneet mainostaa asiaa ja motivoida oppilaita jo ykkösluokalta alkaen tuoden laajan kielitaidon edut elämässä esille?

Onko koulutoimen johtamistyössä huolehdittu todella viimeiseen tiukkaan saakka tästä menestyksemme kulmakivestä vai onko huomio keskittynyt muihin, ei ehkä niin tärkeisiin, asioihin. Entä kunnan johto ja poliittinen koneisto, jyrääkö sote ja menneen maailman painotukset tulevaisuuden mahdollisuuksien edelle?

Kunnan strategiatyössähän alkuun voimakkaana esiin tuotu tulevaisuuspainotus vesittyi pahasti poliittisen koneiston käsittelyssä. Onko tämä nyt ilmentymä siitä?

Toivoisin, että asia otetaan keskustelussa kunnolla esille. En keksi yhtään syytä antaa periksi, etenkään nyt, kun tänä vaikeana aikana meidän aktiivisen, kansainvälisesti asennoituneen maaseutukunnan houkuttelevuus on viimeinkin nousukiidossa!