Nimellä Marja Huupponen: Länttöset pääsivät morsiamen ryöstöön mutta miltä niistä maistui hörpätä kuohuviiniä

Marja Huupponen

Kesä on ohi ja koko kesän jalassa pidetyt sandaalit on siirrettävä sivuun kylmän takia.

Kotona ei kuitenkaan ole hienosteltu sandaaleissa vaan johtoajatuksena on mukavuus, ja kotona jalkaan hujahtavatkin ulos mennessä yhdellä ainoalla liikkeellä länttöset.

Ne ovat linttaan astutut vanhat kengät, joita ei ole vuosiin jaksanut laittaa kunnolla jalkaan vaan niistä on kehkeytynyt remmittömän sandaalin ja kengän välimuoto. Niitä ei raaski heittää pois.

Ne palvelevat pitkälle syksyyn – jopa alkutalveen. Osa meistä siirtyy syksymmällä kumikkaisiin. Ne ovat kumisaappaat, joista on leikattu varsi. Kumikas ja villasukka ovat varsin lohdullinen yhdistelmä kylmälle jalalle.

Eräs edesmennyt eläjä osasi ottaa kenkäasiat vieläkin rennommin. Hän kulki lyhytvartisissa talvisaappaissa kesät talvet, vuodenaikojen erotuksena se, että kesällä varsien vetoketjut olivat auki.

Mutta takaisin länttösiin. Omani ovat parinkymmenen vuoden ikäiset ja nähneet maailmaa.

Ne ovat edelleen kuosissa, joten en heitä niitä pois. Hienoista kulumista on kuitenkin nähtävissä, ja siksi ne asustavat verannan kaapin alla. Niillä käväistään joskus hakemassa postia, joskus kantamassa lautoja.

Länttösien elämä ei kuitenkaan ole pelkää arkea. Niille koitti aivan tähtihetki, kun järjestimme siskontyttärelle Annille vihkiäiset pihassani. Tapahtui nimittäin morsiamen ryöstö, jossa pahamaineinen Juvan Mölli ilmaantui hirmuisesti karjuen seurueeseemme, ja vaati Annia Joronjälkeen.

Annin kengät olivat liian hankalat kävellä muutaman sadan metrin matkaa, ja hän etsi verannalta mukavampia kenkiä – länttöset pilkistivät kaapin alta.

Kengät jalkaan ja menoksi. Tasavertaisuuden vuoksi sekä morsiamelta että sulhaselta vaadittiin erinäisten tehtävien suorittamista morsiamen palauttamista vastaan. Meidän osaksemme Joronjäljessä koitui Juvan Möllin käsky, että morsiamen kengästä on juotava kuohuviiniä.

Niinpä vissiin, ei kai, ootko tosissas? Kyllä, se on tapana, ja nyt joka iikka hörppää kuohuvaa morsiamen kengästä. Eipä siinä auttanut.

Pohjallinen pois länttösestä ja kuohujuomaa kenkään. Sitä reippauden määrää! Kaikki seurueemme jäsenet hörppäsivät osansa, myös morsian itse.

Naurua piisasi ja Juvan Mölli oli tyytyväinen. Annin piti enää laulaa karaokea, ja sulhanen saapuikin juuri sopivasti laulamaan mukana – tehtyään omat tehtävänsä.

Länttösiin laitettiin pohjallinen paikalleen ja Anni käveli niillä takaisin juhlapaikalle.

Näitä kenkiä ei tämän jälkeen varsinkaan raaski heittää menemään.

Työnnän ne vaan vähän syvemmälle kaapin alle talveksi, keväällä taas otan esiin.Seuraavia seikkailuja varten.

Kirjoittaja on joroislainen yrittäjä ja usein myös toisinajattelija.

Kommentoi