perjantai 14.8.2020 Onerva, Kanerva

Olli ei kadu päivääkään toimittajana

Vuonna 1962 Joroisissa oli kaksi maatalousneuvojaa. Työaikaa kului, kun neuvojat kiersivät talosta taloon kertomassa ajankohtaisista asioista.
Joroisten Maamiesseuraliiton johtokunnassa istui tuolloin Olavi Hyvönen, Nurmelan tilalta Kerisalosta.
Hyvönen keksi ehdottaa, että tiedon välittäjäksi perustetaan neuvontalehti. Näin syntyi kannattava Kyntömies-neuvontalehti, jota jaettiin ilmaiseksi jokaiseen kotiin Joroisissa.
Ollista ei tullutkaan päätoimista maanviljelijää saati nuorisonohjaajaa. Molempiin hänellä olisi ollut koulutus. Hänestä tulikin toimittaja – Lehti-Olli.
Joroisten Lehden perustaja Antti J. Immonen tuli Hyvösen puheille, kun Maire Koivula oli eronnut paikallislehden päätoimittajan tehtävistä.
– Sinusta tulee Joroisten Lehden päätoimittaja ja Kyntömiehen aineisto siirretään Joroisten Lehteen, suunnitteli Immonen.
Hyvönen laittoi ehdon: hän halusi yhden Joroisten Lehden osakkeen. Niitä oli yhteensä 11.
Joroisten Lehti on perustettu vuonna 1948. Perustavassa kokouksessa olivat mukana Antti J. Immosen kutsumina Aarne Heimola, Väinö I. Häyrinen, Lauri Jalkanen, Eemil Kiiski, Arvo Kuusikko, Väinö I. Liimatainen, Adolf Mäkinen, Lauri Oinonen, Lennart Sahlstein ja Toivo Tenhunen.
Vähitellen Hyvönen hankki kaikki osakkeet ja paikallislehti siirtyi kokonaan hänen omistukseensa.
– Päivääkään en pois vaihtaisi, sanoo Olli.

Kymmeniä vuosia Olli teki persoonallisella tavalla oman näköistään paikallislehteä, joka ihastutti ja vihastutti.
Koskaan hän ei ole halunnut pois Joroisista, vaan oikeastaan päinvastoin. Joroisista ja sen lehdestä tuli miehen elämäntyö, josta tunnustukseksi hän sai pitäjäneuvoksen arvon.
Kun Olli täytti 50 vuotta, hän kiersi patikoiden Joroisten ympäri. Yöpyi teltassa ja taloissa ja teki juttuja reissultaan.
–  Olen käynyt aivan varmasti jokaisessa asunnossa Joroisissa. Siellä ne jutunaiheetkin olivat, kylillä, sanoo mies ylpeänä.
Mies ennätti tartuttaa oppinsa moniin toimittajan alkuihin vuosien varrella.

 

Jätä kommentti

*