maanantai 25.5.2020 Urpo

Joroisten ja Pieksämäen johto kallellaan Pohjois-Savoon

Kunnanjohtaja Joonas Hänninen esittää ensi maanantaina kokoontuvalle kunnanhallitukselle, että Joroisille sopiva itsehallintoalue on Pohjois-Savo. Hän on valmistellut lausunnon, jota sosiaali- ja terveysministeriö on kunnilta pyytänyt sote-uudistukseen liittyvistä itsehallintoalueista.
Hänninen perustelee Pohjois-Savon ensisijaisuutta useammallakin syyllä: pohjoissavolainen Varkaus järjestää jo nyt eteläsavolaisen Joroisten sosiaali- ja terveyspalvelut.
Myös iso osa vaativista erikoissairaanhoidon palveluista hankitaan jo nyt Pohjois-Savosta. Esityksen mukaan asiakkaiden siirtely vähenisi sekä toiminnan taloudellisuus ja tehokkuus paranisivat, jos asiat hoidettaisiin kahden maakunnan sijasta yhdessä.
Joroisilla ja Varkaudella on muutenkin tiivis yhteys: palvelut, asiointi, työssäkäynti ja elinkeinoelämä liittävät kunnat tiiviisti toisiinsa. Moni muukin kunnallinen palvelu järjestetään jo nyt Keski-Savon kuntien yhteistyönä yli maakuntarajan.
Varkauden ja Joroisten keskustojen etäisyys toisistaan on vain 19 kilometriä. Lisäksi kunnan toinen taajama, Kuvansi, on Varkauden rajan välittömässä tuntumassa.

Myös Pieksämäen kaupunginjohtaja Tapio Turunen kallistuu Pohjois-Savoon. Lausunnon pohjalla on Turusen ja muiden johtavien viranhaltijoiden laskelmat ja arviot. Viranhaltijat arvioivat kustannusten, sote-palveluiden kokonaisuuden sekä aluekehityksen tulevaisuuden kannalta, että Pieksämäen kannattaa kuulua sote-uudistuksessa Pohjois-Savon itsehallintoalueeseen eikä Etelä-Savoon.
Pieksämäen kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi tiistaina.
Heinävedellä kunnanjohtaja Riitta A. Tilus esittää Heinävettä Pohjois-Karjalan itsehallintoalueeseen ja maakuntaan.

Varkauden kaupunginjohtaja Hannu Tsupari kannattaa Pohjois-Savoa. Samalla Varkaus ottaa lausunnossa kantaa Keski-Savon kuntien saamisesta samaan itsehallintoalueeseen.
Lopullisesti lausunnoista päättävät valtuustot. Joroisissa valtuusto on koolla maanantaina 25. tammikuuta.

Jätä kommentti

*